jueves, 12 de febrero de 2015

SANT JORDI D’ARDENYA. LA RIERA DE GAIÀ. TARRAGONÈS.CATALUNYA

Ens arribàvem fins al petit nucli d'Ardenya, agregat al terme de la Riera de Gaià, el topònim d’origen gal, té el seu origen en l'edat mitjana, en la reconquesta cristiana d'aquest sector del Camp de Tarragona.

En el fogatjament del 1365-1370 pertanyia a Bertran de Gallifà, sota la jurisdicció de la família Montoliu.

En el segle XVII era depenent del benifet de Sant Jordi de la catedral de Tarragona, i fou llavors quan es va construir l'església parroquial dedicada a Sant Jordi.

Va ser agregat com a part del terme de la Riera de Gaià el 1842.

Retratava al Josep Olivé Escarré, davant l’església d'Ardenya, de la que ens diu la descripció tècnica, que és un edifici de maçoneria, de planta rectangular amb nau única i capelles laterals, i amb la torre del campanar construïda a la dreta de la façana. Aquesta torre és de planta quadrada a la base, per passar a un cos poligonal on trobem la finestra de la campana. La porta principal presenta formes senzilles i austeres, quedant emmarcada per una motllura que en la part superior defineix un arc molt rebaixat, rematat en la part superior per un ull de bou de grans dimensions, i un de petites dimensions en la zona del timpà de la teulada.


L'interior presenta una nau única amb coberta. de volta de canó i llunetes recolzada en columnes toscanes i faixons de mig punt. Les capelles laterals estan cobertes per arestes, i a la capçalera per un tram de volta de canó. A la capçalera central la nau té forma de petxina, i a diversos punts del paviment, com ara al presbiteri, es troba la inscripció amb la data "1764"

La sensació de solitud arriba a ser colpidora.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario