jueves, 26 de febrero de 2015

ESCOLA D'ALMENAR. EL SEGRIÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Llegia un article sobre l’escola d’Almenar ,
http://www.unio.cat/noticia/reflexions-sobre-l%E2%80%99eterna-escola-promesa-d%E2%80%99almenar
; i demanava informació de l’època en que l’aixecaves l’edifici, i del seu autor.


Des de la Biblioteca d’Almenar [SLPC Almenar - Biblioteca Ramon Berenguer IV ] , rebia ràpida contestació en els següents termes ;

Bona tarda,

Segons el llibre Cinquanta anys d'una escola 1935-1985 de Maria del Carme Ardiaca, l'execució de l'Escola d'Almenar es va adjudicar al senyor Joan Miarnau Siurana com a director-gerent de l'empresa "Societat Anònima Fills de Josep Miarnau Navés" i es van iniciar les obres el de 12/06/1935.

L'Ajuntament del senyor Modest Bañeres i Reñé va endegà gestions amb l'arquitecte senyor Joaquim Porqueres Bañeres perquè hi hagués una reducció, rebaixant el cost, i poder així, procedir amb tota urgència a la construcció, sempre que les possibilitats econòmiques ho permetessin.

Espero que aquesta informació sigui d'utilitat.

Míriam.


També nosaltres esperem que sigui d’utilitat, en la nostra dèria de fer ‘visibles’ els edificis escolars dissenyats abans de la dictadura de Franco, i que no estan inclosos als catàlegs de patrimoni, ni apareixen com a ‘monuments’.

L’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

Demanem l’ajuda dels ciutadans particulars, dels Ateneus, dels Casals de Cultura, de grups de recerca, dels Arxius Històrics, de ....

Ens agradarà tenir noticia de les dates i llocs de naixement i traspàs de l’arquitecte Joaquim Porqueres Bañeres , així com qualsevol altra aportació que us sembli d’interès a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Valentí Pons Toujouse , autor del blog MODERNISME , http://vptmod.blogspot.com.es/ atenen el meu prec, em feia arribar la següent informació : Joaquim Porqueras Bañeras, nat a Lleida el 1893, titulat a Barcelona el 1917 i mort a Barcelona el 21/05/1978. En endavant doncs, quan es faci referència a aquest arquitecte, designat en alguns llocs com Porqueras i en altres com Porqueres , cal afegir ( Lleida, 1893 + Barcelona, 21.05.1978 ).

No hay comentarios:

Publicar un comentario