viernes, 20 de febrero de 2015

LA TORRE DE LES HORES. PALAU-SATOR. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Retratava la dita ‘ torre de les Hores’ de Palau-sator que es troba situada a la sortida de migdia del recinte medieval, és una torre de base quadrada que s’eleva sobre un pas cobert del carrer Major.


A la part interior té volta apuntada, i una escala a la dreta que condueix a una petita terrassa on es troba situada la porta d’accés a la part superior; s’hi pot distingir l’arc apuntat original de la part alta, posteriorment aparedat. Aquesta façana de la torre es completa amb tres merlets de coronament.


L’arc exterior és capalçat, de mig punt i escarser. Damunt la porta hi ha espitlleres i les restes d´un rellotge de sol, i a la part superior el campanar de paret i un rellotge fet amb trencadís que porta la dat del 1936. La torre és parcialment coberta amb teulada a una vessant. El material amb que es va construir la torre és la pedra, irregular i disposada en fileres horitzontals als paraments, i de carreus regulars als angles.


El rellotge de sol ens recorda que NOMÉS COMPTA LES HORES SERENES


Retratava també les ‘ escoles velles’ que acullen ara la Casa de la Vila, i no m’ho podia creure,quan em deien en relació a la meva petició per saber la data en que s’aixecava l’edifici, el mestre d’obres i/o arquitecte, que van fer el projecte, i la data en que deixaven d’exercir la seva funció; lamentem comunicar-li que a l’Ajuntament no disposem de les dades que ens sol•licita, hem buscat a l’expedient de rehabilitació de l’edifici de l’any 1995 que és l’únic expedient que disposem d’aquest edifici i no consten aquestes dades.

Vaig tenir ocasió de parlar amb almenys amb una palauenca – la que gestiona la botiga que hi ha al carrer de la Torre de les Hores - , i de ben segur que si li hagués preguntat per les ‘escoles velles’ m’hauria pogut dir alguna cosa més, oi ?.

En la recerca de dades relatives a les ‘ escoles velles’ a l’Empordanet, demanàvem l’ajuda dels ciutadans particulars, dels Ateneus, dels Casals de Cultura, de grups de recerca, dels Arxius Històrics, de ....

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario