jueves, 26 de febrero de 2015

SERINYÀ. ESCOLES DEL PLA DE L’ESTANY DISSENYADES ABANS DE LA DICTADURA FRANQUISTA.

Consultava al mapa de patrimoni del Pla de l’Estany, i només a Serinyà i Vilademuls, es fa referència a les escoles.

En els cas de Serinyà, la descripció tècnica ens diu , Edifici de les Escoles i l'Ajuntament, edifici aïllat de planta quadrangular i coberta de teula àrab a dues vessants. Es desenvolupa en planta baixa i pis, interiorment s'estructura en tres crugies, paral•leles, perpendiculars a la façana principal. L'escala d'accés al pis es situada en el centre de la planta i presenta il•luminació zenital. Les parets exteriors són arrebossades, amb elements ornamentals de totxo i pedra a les obertures i el ràfec de la façana principal. L'arrebossat de la façana principal imita carreus. L'acabat superior d'aquesta i els elements ornamentals són de caire modernista.

L'edifici va ser construït l'any 1919 i se sap, gràcies una memòria de l'època, que el cost de la construcció va pujar a 32.000 pessetes. Va ser concebut per a complir simultàniament les funcions d'ajuntament i d'escola pública.
A la planta baixa s'ubicaren les aules de l'escola, separades per gènere, mentre que la primera planta allotjava les oficines de l'ajuntament i el jutjat de pau, i la part posterior fou adaptada com a presó.

Actualment la planta baixa està destinada als locals del parvulari i l'escola, i la primera planta s'ha remodelat per a donar cabuda a les dependències de l'ajuntament.


Trobava dues imatges, en blanc i negre una - sembla que de l'any 1932 - i en color l’altra.


No s’esmenta l’autor del projecte, dada que demanarem a l’Ajuntament de Serinyà, i que ens agradara rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Esta clar que d’aquella època hi ha altres edificis escolars a la comarca del Pla de l’Estany, ens agradarà rebre a l’email coneixercataunya@gmail.com les vostres aportacions, amb almenys una imatge del centre i el nom, en el cas de que en tingueu coneixement la data en que s’aixecava, l’autor, i si ja no fa funcions d’escola, fins quan les va fer.

Demanem l’ajuda de TOTS els ciutadans de Catalunya, dels Ateneus, dels Casals de Cultura, de grups de recerca, dels Arxius Històrics, de ....

No hay comentarios:

Publicar un comentario