domingo, 1 de febrero de 2015

MONESTIR DE SANTA MARIA D'AMER. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA

El Manel Panedas publicava una fotografia de l’ església de l'antic monestir d'Amer, advocada a Santa Maria.
La descripció ens diu que és un edifici de planta basilical, orientat al nord-oest, amb la nau central i les dues laterals cobertes amb volta de canó i capçades per un absis i tres absidioles de planta semicircular .


Tant l'absis com les absidioles estan coberts amb volta de quart d'esfera. Les dues absidioles que flanquegen l'absis - una a cada banda- són similars. L'absidiola de la dreta va estar durant molt de temps tapada per la construcció de Can Terme, però entre les vàries intervencions que es van practicar en l'església en el 1995, una va ser l'expropiació de Can Terme i part del seu enderrocament, que va permetre que tornés a quedar a la vista l'absidiola de la construcció original. Per la seva banda la de l'extrem esquerra és de més gran, i difereix sensiblement de les altres dues absidioles. Aquesta absidiola de l'extrem esquerra és molt més posterior, concretament del segle XII. I és que en el segle XII va ser afegit el cos que hi ha al costat sud-est amb una nau rectangular, capçada per un absis, que s'obre a la nau mitjançant un arc presbiteral; d'aquesta manera la capçalera restava com un conjunt de quatre absis. L'absis central i l'absidiola de l'extrem esquerra - la del segle XII- presenten la mateixa decoració a base de lesenes i grups de dues arcuacions llombardes. Difereixen únicament pel fet que l'absis central, sensiblement major, té tres finestres d'una sola esqueixada mentre que l'absidiola de l'extrem esquerra tant sols té una finestra - en la part central- d'una sola esqueixada. Per la seva banda les absidioles laterals que flanquegen l'absis central només tenen arcuacions llombardes sense lesenes i una finestra d'una sola esqueixada en la part frontal.

Trobava un enllaç molt interessant, en el que hi ha una fotografia de la façana anterior a l’any 1990, que podreu comparar, amb la que jo feia aquest mes de març de l’any 2015.


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario