jueves, 12 de febrero de 2015

SANT SEBASTIÀ DEL PUIGDELFÍ. PERAFORT. EL TARRAGONÈS. CATALUNYA

Anàvem el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés, fins a Puigdelfí, que fa avui justícia al seu nom, ja que és el darrer indret ‘natural’ , abans del ‘territori químic’ que ha colonitzat el rodal tarragoní.


Volia retratar l’església advocada a Sant Sebastià, de la que ens diu la descripció tècnica, edifici amb tres naus, la volta de la central està reforçada amb cinc arcs faixons sobre pilar, que també suporten les arcades que divideixen les naus. Entre aquestes hi ha finestres cegues amb llunetes. Sota les finestres corre una cornisa, amb trencament exterior a cada arc faixó. El presbiteri és rectangular i està acabat en semicúpula sobre petxines i un semicercle esfèric. A ambdós costats hi ha portes de les sagristies. A la de la dreta hi ha la data de construcció del temple, 1794. Les naus laterals, cobertes amb volta de creueria rebaixades i de dimensions reduïdes, serveixen de capelles. A dues de les capelles laterals hi ha pintures de Sebastià Sanabre ( del que no trobava cap referència enlloc i del que ens agradarà rebre’n informació a l’email coneixercataunya@gmail.com ). La façana és barroca i té una porta amb llinda sobre quatre graons, una rosassa i un ull de bou purament decoratiu. A la banda dreta hi ha el campanar, inacabat, de planta quadrangular al primer cos i octogonal irregular a l'inici del segon, que té obertures per a campanes. El 1919 va ser revestida d'una capa de ciment que imita rajoles.


Retratava el que el semblaven ‘les escoles velles’ , ja que des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i alguns son hores ara, només un trist record.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , i molt particularment cas de ser efectivament les ‘escoles velles’, l’any en que s’aixecaven, el mestre d’obres i/o arquitecte, i l’any en que deixaven de fer la seva funció.

No hay comentarios:

Publicar un comentario