El Jordi Pujadas Ribalta, en relació a la meva petició d’informació de les ‘ escoles velles’ d’Arbúcies, em contestava; encantat de participar en el projecte: el Grup escolar Francesc Macià, fou inaugurat el mes de setembre de 1937.
Els arquitectes foren Joan Masferrer i Isidre Bosc *
Us deixo una pregunta ; es tracta de l’ Isidre, BOSCH BATALLER ( Vilanna, 1875-1960 ) del que dintre de la campanya de foment a la construcció d’escoles en projectà a Girona, Lladó, Cassà de la Selva i Palafrugell ?.
Traslladava les dades al Valentí Pons Toujouse, autor del bloc MODERNISME, http://vptmod.blogspot.com.es/ , i em constestava ;
Gràcies Antonio per la informació.
El Joan Masferrer es deu referir a Joan Masferrer Pladelasala (cognoms ben catalans) que es va titular l’any 1932 a Barcelona i va ser arquitecte municipal posteriorment de Torelló
Llegia a l’hemeroteca de la Vanguardia, edició 15.10.1969 ( pagina, 35 )
Joan Masferrer Pladelasala arquitecte morí ahir, a l'edat de 64, anys, havent rebut els Sants Sagraments i la Benedicció Apostòlica. (A. C. S.) —Els seus apenats:. esposa, Virginia Llucià i Albanell; pares politics, germans, germans polítics, nebots, cosins i família tota, al participar tan sentida pèrdua els preguen la caritat de recordar-lo en les seves oracions i agrairan l’assistència a l’ofici exequial i l'enterrament, que tindran lloc avui dimecres, a les quatre de la tarda, a l'església parroquial do Sant Domènec. — Se li dirà la missa de Sant Llorenç el proper divendres, a les nou a l’esmentada església. — Casa mortuòria: Rambla Devallades, núm. 1. — Vic, 14 d'octubre de 1969.
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1997/08/26/pagina-35/33593221/pdf.html?search=%20Joan%20masferrer%20Pladelasala
Concretava doncs les dades de naixement i traspàs de Joan Masferrer Pladelasala ( 1904-1969).
L’edifici fou enderrocat l’any 1972, patia les conseqüències d’un manteniment deficient, i en el mateix espai, s’aixecaven unes escoles noves.
El Jordi Pujadas Ribalta és l’autor d’un documentat treball sobre les escoles d'Arbucies
http://www.xtec.cat/~jpujada2/historia/resumcapitols.htm
Demanaren informació a l’Ajuntament d’Arbúcies , en relació a aquell edifici i als seus autors.
L’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.
Demanem l’ajuda de TOTS els ciutadans de Catalunya, dels Ateneus, dels Casals de Cultura, de grups de recerca, dels Arxius Històrics, de ....
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Permeteu-me un matís. La nova escola estrenada a la segona metitat dels 70 va construir-se a la mateixa zona però decantada i salvant desnivells, a ixí s'alliberava prou superfície per al camp de FUTBOL que també serviria de pati de l'escola. Ara tot ha canviat, l'espai queda repartit en: pati d'escola, aparcament, jardí d'infància municipal i pista de botxes.
ResponderEliminarUna singularitat d'Arbúcies: entre la dècada de 1910 a finals de la dels 70 es van construir 3 escoles públiques i se'n van endarrocar dues (l'esmentada de la República i una en temps de la Mancomunicat inaugurada el 1916 i promoguda pel Dr. Carulla, rector de la UB i protector de l'ensenyament públic). A més l'any 1865 s'havien inaugurat les primeres escoles públiques de nens, usades com a tals dins el 1916 i destinada després a usos socials fins acabada la guerra. De 1940 als anys 90 va servir de caserna de la guàrdia civil, i després es va retornar al poble com a equipament públic i hotel d'entitats.
Les escoles promogudes pel Dr. Carulla el 1916 (època de la Mancomunitat) van ser enderrocades durant la dècada dels 60.
ResponderEliminar