martes, 17 de febrero de 2015

ESCOLES VELLES/ CASA DE LA VILA. XERTA. L’EBRE JUSSÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i alguns son hores ara, només un trist record.

Ramon Salas i Ricomà (Tarragona, 1848-1926), arquitecte provincial de Tarragona, va ser l’autor de l’edifici de les antigues escoles públiques de Xerta, de l’any 1895 (actual casa de la Vila),que retratava Osikerda1


La descripció tècnica ens diu, edifici de planta baixa i tres pisos situat en un racó. La planta baixa és encoixinada i té un arc de mig punt per entrada i està flanquejat per dues finestres allargades, també de mig punt. a cada pis hi ha tres obertures amb tres balcons disposades de forma ordenada. Malgrat totes són adintellades, a cada pis hi ha una decoració motllurada diferent, un frontó trencat al primer, a dues aigües al segon i recte, al tercer. L'edifici és rematat per un petit frontó.

En origen fou l'edifici de les escoles velles, després passà a ser edifici d'habitatges i actualment hi ha el Dispensari Mèdic la Llar del Jubilat i al primer pis està l'Ajuntament.

No disposa Xerta d’un Catàleg de patrimoni en línia, i demanarem a l’Ajuntament la confirmació – en el seu cas- d’aquestes dades.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario