jueves, 31 de mayo de 2012

SANTA MARIA DE GUIMERÀ A VISTA D’OCELL

El Josep Antoni Uriz Rodríguez, ens envia una preciosa imatge de l’església de Santa Maria de Guimerà; a la portalada, en els capitells d'accés, encara hi ha els escuts esculpits de Guerau Alemany i Gueraua de Rocabertí que iniciaren les obres de construcció d’aquest temple gòtic. Guerau va morir al 1326, aquesta data aporta una cronologia aproximada de l'església.



L'església gòtica va romandre inacabada fins al segle XIV.

Posteriorment s'iniciaren les noves obres datades del segle XVIII.

Al segle XX es realitzà la part de l'absis i del presbiteri per Jujol.

La parròquia la trobem documentada des de mitjans del segle XII en una relació de parròquies del bisbat de Vic; fa referència sens dubte a la primitiva església romànica de Santa Maria, de la que més enllà d’aquestes dades no en tenim coneixement.

La descripció ‘tècnica’ ens diu : Església de nau única amb coberta a base de tres trams de volta de creueria, on als laterals s'hi insereixen les capelles laterals, cada una d'elles de cronologia diversa i allotjades entre els diferents contraforts laterals. Exteriorment, als peus de l'església i a la seva banda esquerra, s'hi adossa el campanar de planta quadrada i dos trams d'alçada. Posteriorment al campanar, seguint el lateral esquerre intern de l'església hi ha la capella dedicada a baptisteri, també amb la coberta de creueria. Després hi ha la capella del Sant Crist d'igual estructura i per últim hi ha una nova capella gòtica coronada per una cúpula del segle XIX. Simètricament situada davant d'aquesta capella n’hi ha una altra del mateix estil dedicada a l'advocació de Sant Sebastià. L'absis és de morfologia hexagonal i hi allotja el retaule de la Mare de Déu de l'Assumpció de Josep MªJujol, fet cap als anys 1944-46 d'alabastre policromat.

A l’interior podreu admirar :

http://guimera.info/conjunthistoric/esglesia/esglesia.htm
http://guimera.info/conjunthistoric/esglesia/esglesia.htm
http://guimera.info/conjunthistoric/esglesia/esglesia.htm

De l’exterior des de la portadala gòtica situada als peus, ens ‘descobrien’ detalls molts interessants : Sobre el sòcol es recolzen les bases i les columnes. A cada costat hi ha vuit columnes sortints, intercalades amb columnetes encaixades. Als capitells hi ha esculpit, cares d'homes, escuts i flors. La línia d'arrencada de les arquivoltes està correguda, donant la forma de botzina a la porta. Damunt de la línia d'imposta tenim les arquivoltes amb forma de feixos. Es pot observar una estela funerària discoïdal que conserva el cap i el coll i es troba encastada a un dels murs laterals de la plaça de l'església. Aquesta estela és valuosa pel seu bon estat de conservació i pels alts relleus decoratius que la conformen a la part superior del cap. Aquest cap circular té un marge exterior sobresortit on, a l'interior s'hi entrellacen filades concèntriques de semicercles deixant a l'espai central un buit, també circular, on al mig hi ha un delicat alt relleu d'una flor. Podria provenir de l'antic fossar, desmuntat en construir l'altar de Sant Sebastià. Notable també és el sarcòfag d'estil gòtic primitiu, encara que amb reminiscències romàniques, que trobem adossat al mur lateral de contenció de l'església parroquial, es troba situat just a l'arc veí d'una de les esteles funeràries discoïdals millor conservades de l'Urgell; el sarcòfag conserva únicament la part que es correspondria amb la caixa, havent perdut la tapa. Té forma de paral•lelepípede i en un dels laterals conserva en alt relleu les figures de cinc escuts nobiliaris emmarcats sota arcs apuntats lobulats interiorment. Cada escut té una representació diferent, malgrat coincidir simètricament. Als extrems, com a emblema, hi ha tres torres de l'homenatge coronades per merlets disposades piramidalment. Els següent emblema heràldic consisteix en una sola torre merletada superiorment i finalment en l'espai central hi ha un escut amb una àguila rampant d'ales esteses. Als extrems superiors hi ha alts relleus, un en forma de creu tallada en diagonal i l'altre en forma de creu en alt relleu dins un cercle.

Veniu a Guimerà !

No hay comentarios:

Publicar un comentario