sábado, 18 de mayo de 2013

ESBÓS BIOGRÀFIC DEL PINTOR ELADI DUCH MOSTEIRO.


En ocasió d’una sèrie d’articles relacionats amb el Passeig Joan Brudieu de la Seu d’Urgell, topava amb l’Eladi Duch Mosteiro, un excel·lent pintor nascut a Terrassa, l’any 1931, i  format a l’Escola de Arts i Oficis, autor del únic dibuix/retrat que es coneix del que fos un dels  millors músic de tot el Renaixement Català, i mestre de capella de la Catedral de la Seu d’Urgell al Segle XVI.
Cercava dades biogràfiques i trobava que als divuit anys, arrel d’una exposició de murals que es va fer a la seva ciutat natal, va obtenir una beca del “Frente de Juventudes” que li va permetre completar els seus estudis en el “Colegio San Fernando, de Madrid”.
La seva primera exposició va ser a Salou, on presentà una col·lecció de dibuixos al pastel. Els anys 1955 i 1957 pintà retrats a Reus , i establí seguidament un estudi a Barcelona. Es traslladà a Madrid, on amplià la tasca artística. Les seves pintures tenen un sentit d’emotivitat intimista i una fina contrastada sensibilitat.

La seva obra, clarament figurativa, abasta la més amplia temàtica, cultivant el retrat amb especial encert, dins d’un tradicional realisme.

Malgrat els seus estudis dels antics mestres, i dels impressionistes francesos, el seu esperit lliure l’empeny a la recerca del que volia i estimava.
 Té obres a moltes col·leccions particulars, pintures murals i de cavallers a edificis oficials com per exemple, a la Generalitat de Catalunya, on s’hi troba un retrat del President Francesc Macià realitzat per l’artista l’any 1977 i retrats a la Galeria d’Almiralls del Ministeri de la Marina, junt amb el retrat de S. M. el Rei, del qual fou autor.
L’any 1992 en motiu dels “Jocs Olímpics” va exposar la seva obra al Parador Nacional de Turisme de la Seu d’Urgell.
Encara se’n conserva un cartell memoratiu d’aquell moment (bastant antic).
La Catedral de la Seu d’Urgell, té obra seva – apart del retrat de  Joan Brudieu -  el pintor estava molt vinculat a la nostra ciutat, , ja que fa va residir molts anys a Castellbó (Montferrer-Castellbò) municipi de l’Alt Urgell, al casal Gramunt propietat del Bisbat


La tardor de l’any 1993 va marxar del casal Gramunt.  Actualment es troba en una residència.
Durant la seva estada a Castellbó, el pintor va fer nombrosos cartells -a quin més bonic-,  per a les celebracions de les Festes Majors del poble.


També es va dedicar a felicitar el Nadal amb postals precioses com aquesta.
Duch s’especialitzava en grans murals, civils i religiosos, com el que es pot admirar a l’església parroquial de Monistrol de Calder; a la mateixa comarca, al Bages,  exposat de manera perenne a la paret de la capella del Santíssim de la parròquia de Navarcles, hi ha un quadre representant la Verge amb el nen Jesús envoltats d’àngels, que va ser  un obsequi de l’artista.
A l’altar major de l’església de La Floresta, a Sant Cugat,  fent servir personatges reals com a models, va pintar un mural gegantí, dedicat a la Verge de Montserrat i representa un Pantocràtor envoltat d’àngels damunt del cel de la muntanya.
Això és únicament una pinzellada, un repàs breu , a l’obra de l’Eladi Duch Mosteiro, artista conegut – i estimat -  a la Seu d’Urgell, i arreu del món.  

Rosa Ventura Cutrina                                                          

3 comentarios:

  1. Els Muratans l'admirem moltísim. Va viure entre nosaltres molt de temps i va pintar el fresc que hi ha a l'ermita de Sant Antoni de Mura. Avui es troba en una residència de Navarcles. Un gran pintor si senyor.

    ResponderEliminar
  2. jo tambe vaig tenir el gust de coneixel quant vivia a Vilassar de Mar (Barcelona) amb la seva dona Engracia i els seus gats , molt bon pintor

    ResponderEliminar
  3. El meu avi va fer la mili amb ell i li va fer un retrat k el tenim penjat desde fa 70 anys, el recorda amb molt carinyo

    ResponderEliminar