domingo, 11 de mayo de 2014

CAPELLA DE LA MAREDEDÉU DEL CARME. LA FATARELLA. LA TERRA ‘NOBLE’. TARRAGONA. CATALUNYA

El Joan Serra Saún em feia arribar una fotografia de la dita ‘ Capella ‘ de la Marededéu del Carme de la Fatarella, a la Terra ‘Noble’; el topònim per l’enyora’t mestre Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 — Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), té el sentit ‘L’alfatara salvadora’ i/o ‘ la sinia divina’.

El sostre demogràfic s’assoliria l’any 1920 ,amb 2.497 habitants, i es tancava el cens de l’any 2013 amb només 1.056; m’explica el Joan que la capella estava a les afores a tocar el poble, quasi com en l’actualitat, prop de la Font de Baix, dita de Sant Joan i de la Casa Ecològica.

Li explicava la meva tesis de que com moltes cases pairals que es feien i/o refeien entre les darreries del segle XVIII i el començament del segle XIX, també les esglésies, ermites, capelles ,.. s’alçaven amb els ‘diners d’Amèrica’, els que proporcionava en un crescendo aparentment infinit el comerç amb les colònies, que s’havia obert – també – per a Catalunya.

La mateixa advocació , molt habitual en les terres limítrofes amb el mar sembla reforçar aquesta tesis meva.

M’explica que en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes contra el GOBIERNO DE LA SEGUNDA REPÚBLICA ESPAÑOLA, l’edifici va resultar malmès, i va desaparèixer la campana, que es va substituir – ja dins ELS AÑOS TRIUNFALES - per la càpsula d’una bomba de 250 quilograms, munició molt emprada per l’aviació feixista, especialment sobre les zones habitades que no tenien interès militar.

La descripció és quasi telegràfica, capella molt simple, de reduïdes dimensions, amb planta rectangular, parets de maçoneria aplacades, coberta de teula a dues aigües i petita espadanya de totxo, amb campana. La porta és de mig punt dovellada, de pedra llisa i per sobre hi ha un petit òcul. A la dovella clau de la porta hi ha una inscripció: AE 1786 COMPTE


Tant l'interior com l'exterior estan emblanquinats, i no consta cap dada del tècnic que s’encarregava de la seva restauració.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario