domingo, 18 de mayo de 2014

ERMITA DE SANT VICENÇ FERRER DE CATÍ. MAESTRAT ALT O SOBIRÀ. CASTELLÓ. PAÍS VALÈNCIA.

La descripció tècnica ens explica que és una construcció de pedra picada, austera , reforçada per sòlids contraforts que desafia vents i tempestes, mesura 20 x 7 metres, i hom troba a faltar l’espadanya damunt la teulada de doble vessant, la portada conserva un arc de mig punt, i segueix la tradició romànica.


L'interior és una nau de planta rectangular i volta de creuer dividida en tres trams per dos arcs lleugerament apuntats que arrenquen del mateix mur a partir de mènsules clàssiques. A la capçalera separada de la nau per un arc de mig punt es disposa la capella major. La nervadura de la volta es tanca en tres pedres clau. En la primera apareix l'any de construcció: 1618. A la segona l'anagrama JSH. A la tercera una petita creu. La capella del presbiteri està coberta amb volta de creueria. La nau està il•luminada per tres finestrals rectangulars. El mobiliari interior ha desaparegut i només queden els elements d'obra.

Disposava antigament d'una casa per l'ermità de la qual només queda la façana, la resta està en ruïnes.


Abans de l'última restauració del segle XX , la porta d'accés no tancava, i l’església servia d'estable per al bestiar.

L’any 1990 la Generalitat Valenciana va concedir una subvenció a l'Ajuntament de Catí i es va escometre una restauració de l'ermita dirigida per Arturo Zaragoza Catalán; amb aquests diners es va tornar a cobrir l'ermita i es va posar la porta obra del catinenc Luis Porcar Belles.

El Joan Serra Saún em feia arribar unes fotografies del Francesc Segura Ferràs, en les que s’adverteix malgrat les obres dutes a terme l’abandó de l’ermita de Sant Vicenç Ferrer de Catí.

Hi ha respecte d’aquesta ermita una munió de fonts :

http://translate.google.es/translate?hl=en&sl=es&tl=ca&u=http%3A%2F%2Fwww.catimenu.com%2Fsantvicent.htm
http://www.turismodecastellon.com/103421_en/San-Vicente-Hermitage-(Cat%C3%AD)-a-place-to-enjoy-wonderful-views./
http://www.ermitascomunidadvalenciana.com/camcat2.htm
També Mirella Pérez Medina, en el seu excel•lent treball ;
http://mayores.uji.es/datos/2011/apuntes/fin_ciclo_2012/cati.pdf

Hi ha moltes raons que ens poden explicar aquest abandó; la primera sens dubte és la caiguda exponencial en la pràctica religiosa, la segona potser d’un costat la trobaríem en l’augment dels mitjans d’entreteniment, i pel altre en la caiguda dels índexs demogràfics pel que fa als fidels, i de les vocacions religioses pel que fa als preveres.

En tot cas, la visió de Sant Vicenç Ferrer de Catí , fa ‘ mal de cor’.

No hay comentarios:

Publicar un comentario