lunes, 5 de mayo de 2014

SANT ANIOL D’AGUJA. MONTAGUT I OIX . LA GARROTXA. GIRONA. CATALUNYA

El Tomàs Irigaray Lopez, i la Carmen Toledo Cañadas, ‘ parella romànica’ , visitaven l’església de Sant Aniol d’Aguja, en terme de Montagut i Oix, a la província de Girona, en aquesta colònia del REINO DE ESPAÑA a la que els nadius i/o aborígens anomenem Catalunya.

La descripció ens explica que Sant Aniol ha sofert en el decurs del temps moltes modificacions que n’han desfigurat la primitiva fàbrica romànica, tot i que conserva encara la planta. La nau original és de volta de canó, allargada en època posterior per la banda de ponent, hi trobem la porta d'ingrés, que fins fa poc conservava la ferramenta romànica original.


Al timpà hi ha una creu esculpida envoltada per cinc boles. Per sobre la porta hi ha un ull de bou i el campanar d'espadanya d'un sol ull, construït en temps més moderns.


L’ absis semicircular ubicat a llevant i decorat amb faixes i arquets llombards repartits de manera desigual entre les faixes. Al centre presenta una finestra de doble esqueixada.

Des de l'interior s'accedeix a la Cova de l'abat, bauma subterrània formada per les filtracions de les aigües i que s'ha convertit en capella, amb un altar d'obra adossat a la pedra. És de tradició que Sant Aniol vingué des de Vallespir a fer penitència aquí, fins que fou descobert el seu amagatall i tornà a França, on fou martiritzat. Documentalment es prova que l'any 872 hi havia a la vall un monestir dedicat a Sant Aniol regit per l'abat Racimir, al qual el rei franc Carles el Calb havia confirmat, en la data anteriorment esmentada, la possessió d'un extens territori.

El Xavier Valeri Coromí ens explicava la història dels Aplecs d’aquesta església l’any 2009

No hay comentarios:

Publicar un comentario