domingo, 4 de mayo de 2014

LA TRANSFIGURACIÓ DEL SENYOR. PINYERES. BATEA. LA TERRA ‘NOBLE’. TARRAGONA. CATALUNYA

El lloc de Pinyeres contava l’any 1354 amb 13 focs i va ser independent de Batea fins el 1841, data en que juntament amb l’Algars va ser-hi agregat , als pocs anys es va perdre el culte, encara que fins l’any 1936 es duia a terme un aplec el dia 6 d'agost.

De l'edifici de l'església de la Transfiguració del Senyor en destaca sobre la porta d'accés principal, una estructura formada per una espadanya de dos finestrals i una altre de més petit dins d'un triangle que corona l'estructura. El temple, actualment, està en desús.

La descripció ens explica que és un edifici de planta rectangular, que està bastit en carreu i maçoneria, i la seva teulada és a dues vessants, a l’interior, a la nau s'observen arcs apuntats i adossada una petita sagristia. L'edifici no mostra cap finestra, ni cap obertura, excepte a la façana principal on hi ha una espitllera.


A la façana posterior, trobem quatre contraforts de carreu. La porta d'accés, a la façana principal, presenta arc de mig punt adovellat. A sobre, tot dins un mateix conjunt, trobem una espadanya de dos finestrals i un altre més petit inscrit dins un triangle que remata l'estructura.

L’església de Sant Joan de l’Algars era sufragània de la Parroquia de Transfiguració del Senyor de Pinyeres.

El Joan Serra Saún ens explica que està situat a 16 quilometres de Batea, i per accedir-hi cal agafar la carretera de Maella , i abans d’arribar al riu Algars, trencar a la dreta per una pista de terra fins l’antic llogarret, agregat l’any 1841 a Batea, i que subsistí habitat fins l’any 1950.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario