lunes, 19 de mayo de 2014

LA CAPELLA DEL CEMENTIRI MUNICIPAL DE TORNABOUS. L’URGELL. LLEIDA. CATALUNYA

M’adreçava al Cementiri de Tornabous per retratar la seva Capella en la que advertia no menys de tres figures entre les que identificava a la dreta Sant Antoni de Pàdua, i a l’esquerra Sant Josep, presidint una imatge femenina que no sabia identificar. Demanaré ajuda al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) per saber l’advocació de la Capella i àdhuc fotografies de les imatges esmentades, també a ajuntament@tornabous.cat i a qualsevol persona que ens pugui aportar informació i/o imatges a l’email coneixercatalunya@gmail.com


Bofarull defensà que el topònim Tornabous prové de l'àrab tàur an-nawus, que vol dir "prop del sepulcre' i/o vora de la fossa", amb un significat molt semblant - encara que en aquest cas derivat del llatí – trobem Martorell; a la pàgina web de l’ajuntament - que no s’actualitza o almenys no es revisa com caldria – diu ‘per raons fonètiques a l'escut hi ha dos bous que passen amb el jou’.


L’escut OFICIAL que s’aprovava el 26 de gener del 2010 i es publicava al DOGC núm. 5570 del 18 de febrer del mateix any és : Escut caironat: de sinople, un bou d'argent sobremuntat d'una rella d'argent posada en pal. Per timbre, una corona de poble.


L'expedient d'adopció de l'escut municipal havia estat iniciat per l'Ajuntament el 26 de juny del 2009, quan la proposta d'escut va ser aprovada pel Ple.

No sabia trobar-ne cap referència en l’excel•lent ‘Història del Municipi de Tornabous’ d’Isidor Llor i Farré.

No hay comentarios:

Publicar un comentario