sábado, 31 de mayo de 2014

CAPELLA DELS SANTS JOANS D’ALBOCÀSSER. MAESTRAT SOBIRÀ. CASTELLÓ

M’agradava particularment una fotografia de les que m,’enviava el Joan Serra Saún , en la que s’aprecia el sarcòfag [arca originàriament de pedra destinada a contenir el cos d’un difunt ] de Joan de Brusca i Despuig, Senyor d’Ortells, i fundador d’Albocàsser.


S’aprecia alguna modificació en l’arquitectura de l’església d’estil senzill, que hom pensa correspone al segle XIII, amb arcs torals apuntats , porta d’arc de mig punt, grans dovelles i decoració feta en pedra.


L’Advocació als dos Joans, el Baptista – dit també en alguns indrets Sant Joan Degollat -, i l’evangelista que rebia l’encàrrec de fer costat a Maria la mare de Jesús, no està documentada, més enllà de la presumpció que ho relaciona amb el sepulcre de Joan de Brusca, dipositat ara al seu interior, i que durant anys – com veiem abans - va estar a fora a la intempèrie al costat esquerra de l’edifici.


Es conserva el magnífic retaule que l’any 1370 pintava Domingo Valls, , on hi ha tres escenes de la vida d’ambdós sants , i a la part superior la representació de Crist al Calvari amb una expressió de gran patiment.


A la Capella s’hi duen a efecte activitats socials.

No hay comentarios:

Publicar un comentario