miércoles, 21 de mayo de 2014

ESGLÉSIA DE SANT SALVADOR. ALMENARA ALTA. AGRAMUNT. L’URGELL. LLEIDA. CATALUNYA

El topònim, Almenara és de procedència àrab المنارة (al-manāra), amb un significat ‘ far’ i/o ‘ atalaia ‘ , l’afegit ALTA alhora que redundant, evidencia desconeixement per part d’aquells que li posaren el nom. Seria més propi, l’Almenara d’Agramunt, per exemple.


Retratava al Josep Olivé Escarré, recolzat al pou, davant aquesta església , inserida entre vivendes a banda i a banda, la descripció ens explica; edifici d'una sola nau, de planta rectangular, amb una capçalera plana i una volta de canó a l'interior. Per l'exterior presenta un parament a base de grans carreus regulars disposats en filades horitzontals i lligats en morter.


Al centre de la façana de l'església (únic element visible a l'exterior) s'hi obra una porta allindada reforçada amb estructures de pedra que li fan d'emmarcament. Just a sobre d'aquesta porta d'ingrés a l'església parroquial s'hi observa una petita fornícula semicircular, amb una decoració en forma de venera, on hi ha inserida una imatge en pedra identificada com una Puríssima. A més al voltant d'aquesta fornícula hi ha gravada la data de construcció de l'església: 1693. Aquesta façana es completa amb el rosetó que hi ha just a sobre de la fornícula anteriorment descrita. És un rosetó d'època moderna, circular, formant amb totxanes i dos bares de ferro que s'entrecreuen en el seu interior. Aquest element ajuda a donar llum a la petita esglesiola. La façana acabada amb un frontó triangular on al centre del qual s'hi aixeca un petit campanar d'espadanya, també d'estructura triangular, amb un sol ull el qual aixopluga una petita campaneta.


Feia una fotografia per la reixa de ventilació, i aconseguia retratar l’altar i un retaule on llueixen tres imatges, dues de Sant, una d’una Santa i/o Verge, ens agradarà rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com les seves advocacions.

Llegia que fou construïda a causa de l'enderrocament i destrucció de l'antiga església de Sant Vicenç d'Almenara, quines runes son visibles al cim de la serra d'Almenara, juntament amb la torre guaita i bada coneguda com ‘ el Pilar ‘.

No hay comentarios:

Publicar un comentario