miércoles, 7 de mayo de 2014

LA SEU VELLA DE LLEIDA

El Sergi Campas Canalias, retratava magistralment la ‘Seu Vella’ – coneguda també com “el Castell de Lleida”– que sense cap dubte és el monument amb que més s'identifica a la ciutat de Lleida.

Va ser construïda en un turó des d'on s'albira, la ciutat, i una gran part de la plana de la comarca del Segrià.

La construcció s’iniciava l'any 1203, Pere de Coma, en va ser el primer mestre d’obra, i es va perllongar durant més de dos segles fins que el 1431 es va finalitzar el campanar. Segons els historiadors, la Seu Vella

es va construir al lloc on s'alçava una mesquita musulmana.

Es va començar amb la construcció del temple, dedicat a Santa Maria, tel que ens diu la descripció tècnica ; presenta planta basilical de creu llatina amb tres naus i que va ser consagrat al culte l'any 1278; destaquen de l'interior del temple , l'escultura de les naus de gran influència toscana, tolosana i provençal que suposa una mostra dels diferents tallers que van treballar en l'obra al llarg del segle XIII, així com s'aprecien també restes de pintura mural que corresponen a l'època gòtica.


La consagració del temple es duia a terme en l'últim terç del segle XIII; l'obra però, no es va interrompre i així, durant el segle XIV es va finalitzar el claustre. En aquest mateix segle es van iniciar les obres de construcció del campanar que van finalitzar el 1431.

No hay comentarios:

Publicar un comentario