sábado, 3 de mayo de 2014

ERMITA DEL SANT SEPULCRE. BATEA. LA TERRA ‘NOBLE’. TARRAGONA. CATALUNYA

Llegia que l’anomena el Joan Serra Saún ‘ del Calvari’ , hi ha una disquisició en relació a la forma de denominar-la atès que té unes mides generoses, i ocupa altrament el punt més elevat del monticle dedicat al Calvari. Cabria parlar de ‘Santuari’ i/o d’ermita, però en la denominació Capella acostuma a donar-se als edificis religiosos petits, situats al nucli urbà, i les altres es reserven pels edificis ubicats a l’extraradi o als ‘defores’. En això però, com en tot, cada terra fa s’ha guerra, oi ?.

La descripció ens diu, edifici de planta rectangular, amb transsepte, fet de mamposteria i carreus de reforç als angles i façana. Cobert amb teula àrab i suportat per una estructura de cavallons de fusta en un estat deplorable, hi ha un cimbori octogonal de totxo amb mitges columnes toscanes als angles. Les façanes són llises amb petites obertures centrades als eixos. La principal té dues parts: una amb una portalada de mig punt adovellat amb un frontó, emmarcat per una cornisa motllurada i un òcul, a sobre. El conjunt està coronat per una campanar d'espadanya de pedra.


Llegia – amb sorpresa, cal dir-ho - que el temple no va arribar mai a ésser consagrat. El Joan Serra Saún, contràriament diu ‘és una església amb tots els drets’.

Damunt la porta hi ha una inscripció que diu: [LLEGO EL OCASO, LA LUZ/ENTRA CHRINO Y SINTASSA/EN EL SEPULCRO REPASSA/LOS MISTERIOS DE LA CRUZ/ § AÑO 1733 §]

No hay comentarios:

Publicar un comentario