viernes, 30 de mayo de 2014

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU D'HORTA. IVARS D’URGELL. PLA D’URGELL. LLEIDA. CATALUNYA

La Rosa Cequiel retratava aquest santuari, que té la seva llegenda; un pastor va trobat una imatge de la Mare de Déu dins un om que es trobava en plena horta, la imatge va ser instal•lada a l'església del poble però va desaparèixer, tornant a l'om, els veïns i clergues van entendre que la Mare de Déu no es volia moure de l'horta i aquí li van aixecar el seu santuari


La descripció tècnica ens diu ; edifici de pedra d'una sola nau, separada de l'entrada per una reixa. L'entrada té cobertura de volta de canó amb llunetes igual que la de la nau, però aquesta darrera queda més alta. La nau té quatre trams i sis columnes adossades amb decoració moderna. Les dues columnes més pròximes a l'altar tenen dos forjats per a penjar llums. Al sostre de la capçalera hi ha una gran conquilla de gusta barroc. La façana és de carreu fins a l'alçada de la portada, per damunt és de pedra de maçoneria. A la part central té una portada de forma quadrada amb guarnició esculpida. Damunt d'aquesta, un rosetó i una finestra rodona. Tret de la façana i el campanar, la resta del paraments exteriors són arrebossats i estucats simulant un acabat de carreus decorats amb un rombe a l'interior. La torre campanar té forma octogonal, és molt semblant a la de l'església del poble. La coberta del campanar és de tova de diferents colors. Cada mur lateral té quatre contraforts. A l'interior es troba una pica d'aigua beneïda molt esculpida.

Pel que fa al topònim el diccionari català valència balear ens diu ; d’etimologia segurament pre-romana, del mateix radical que el cognom Ibarra. En basc ibarr significa ‘vall’.

No hay comentarios:

Publicar un comentario