miércoles, 7 de mayo de 2014

SANT ANDREU DE BANCELLS. VILANOVA DE SAU. OSONA. CATALUNYA

La Montse Coromina soler retratava el conjunt de Sant Andreu de Bancells, al terme de Vilanova de Sau, format per tres elements, en primer lloc l'església, el cementiri , i un cos adossat que correspon a la sagristia.


La descripció de l’església ens diu ; edifici d'una sola nau amb el creuer marcat. L'edifici primitiu d'estil romànic presenta nombroses modificacions posteriors sobretot al llarg del segell XVII amb la construcció de dues capelles laterals. L'absis es troba orientat a llevant i presenta una decoració d'arcs llombards i arcuacions cegues. Amb una petita finestra que s'obre al vell mig. A la part alta, sota la coberta hi una decoració de serra o dentada. A la façana principal situada a l'oest es pot observar la porta amb un arc de mig punt adovellat. A la part superior s'hi obre un petit òcul. A sobre hi ha el campanar de planta quadrada i amb la teulada d'agulla a quatre vessants. L'aparell constructiu és molt regular, sobretot a les parets originaries d'estil romànic ja que es pot observar la presència de carreus disposats en filades força regulars i units amb morter de calç. Els afegits posterior presenten una aparell més irregular i també s'observen teules entre mig dels blocs a mode de tascons.

El topònim diminutiu de ‘balç’ [ la traducció a la llengua castellana- que a Catalunya entén tothom – és despeñadero, precipicio. ] fa referència a la complicada orografia de la zona

No hay comentarios:

Publicar un comentario