martes, 6 de mayo de 2014

ERMITA DE SANT MARC DEL MONTMELL. EL PENEDÈS JUSSÀ.

El Marcel Morató Tort retratava l'ermita de Sant Marc, al terme del Montmell, d’origen romànic, amb una important modificació en època gòtica, s’esmenta ja l'any 1370; s’hi celebra encara un aplec en la diada del Sant.

s'hi accedeix per un corriol que surt per la dreta de la carretera, davant una pedrera on s'exploten graves per a la construcció. L'accés és difícil, ja que es troba al cim d'una muntanya.

La descripció ens diu , edifici d'una sola nau amb volta de canó apuntada, que fou ampliada i modificada amb un absis gòtic cobert amb volta.


El campanar és de cadireta i la porta, amb arquivolta, és a la façana sud, on hi ha restes d'un porxo amb una gran arcada d'additament posterior. A la dreta de l'edifici també es troben les restes de les dependències de l'ermità.
Des de l'exterior es veu perfectament la diferència d'alçada que hi ha entre les dues parts de l'edifici, la romànica i la gòtica


L’ Àngela Llop publica una fotografia de l’interior que malgrat els estralls del temps i la incúria dels que haurien de vetllar pel Patrimoni Històric col•lectiu, ens parla - encara - d’un esplendor manifest.

El terme va patir un despoblament ‘salvatge’ que arribaria al súmmum en el segon feixisme ( Dictadura de Francisco Franco ).

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coniexercatalunya@gmail.com

1 comentario: