lunes, 14 de abril de 2014

CASA DE LA COMANDA – LA FREIXNEDA. MATARRANYA. TEROL

El carrer principal d’entrada a la Freixneda per la carretera actual, és el que conté els seus edificis més importants, encara que cal dir que tot el poble en disposa. En aquest punt concret, la fotografia emplaça a la dreta de la imatge el gran Palau de la Comanda, però pocs metres abans em deixat la Capella del Pilar a la mateixa banda, i a l’altre costa el Convent (hotel). Tot just en acabar de pujar el carrer, al pocs metres a la dreta amb amplada desigual comença el Carrer Major, porticat a nivell diferent del carrer per la banda de la dreta, fins arribar a la Plaça de l’Ajuntament. És un punt per deturar-se i començar per aquest edifici de la Comanda, molt ben conservat i habitat actualment.


La Casa de la Comanda de l’Orde de Calatrava, és un gran edifici renaixentista que crida l’atenció, documentada com Casa de la Comanda de la Freixneda, està datada el segle XIII, i depenia en un principi d’Alcanyís.

L’any 1766 el rei Carles III d’Espanya, donà la tinença al seu fill Francesc Xavier, la propietat es feia extensiva al castell, la pròpia Casa de la Comanda i altres cases de la vila, amb 20 jornals de terra de conreu i 30 de farraginal, junt amb el molí i la seva bassa; les rendes de tinença, consistien en la dècima part dels grans, del cànem i les olives, tanmateix com dels ramats de llana, cabrum i un porc de la primera ventrada de la truja, mentre que del raïm era el quinzè. La Vall del Tormo tenia el mateix pagament, com també de la tinença de Rafels, del qual era titular. Altres beneficis els rebia de l’ordi i el blat i del molí fariner que tenia arrendat , i dels forns de pa, el Comanador tenia el dret de nomenar el batlle de la Freixneda, escollit entre una terna presentada pel consell de la vila.


El Palau , afectat per la llei de desamortització de Mendizábal , fou adquirir per un farmacèutic de Calanda l’any 1926 que el va tindre tancat i no fou malmès.

Sobre els anys 1960 el veí Josep Gimeno, , el va comprar i habilitar per viure-hi amb la seva família. La restauració va ser el seu neguit durant anys, de manera que en casar-se els fills (cinc en total), anava habilitant parts de l’edifici per donar cabuda a tota la família, de fet actualment és el domicili dels seus fills. Gran afeccionat a les antiguitats i els mobles, als baixos de l’entrada es continua amb la tradició, en un espai destinat a la venda, al mateix temps que ho fan amb els productes de la terra que treballen llurs fills com és l’oli d’oliva, les olives de taula, vi, mel, i fruita seca de collita pròpia.


Tota la fusteria de l’entrada ha estat refeta, amb l’entramat de privacitat i seguretat, segons ens diu un dels fills. També comenta la reproducció dels dos quadres que adornen el passadís, copiats de l’original del Museu del Prado, que representa a la Família de Felip V, Duc de Parma, i el primer Comanador Borbó de La Freixneda, al costat de Isabel de Farnesio, segona esposa del Rei en la seva visita el 1727. El segon quadre és una còpia de Francesc de Goya, amb la família de Carles IV.

No hay comentarios:

Publicar un comentario