La Mei Garcia, retratava l’església i el cementiri d’aquest llogaret del Mallol a la Vall d’en Bas que fou residència dels vescomptes de Bas.
L’any 1280 existia la capella en honor a Sant Just, segurament del castell.
L'església actual, dedicada a Sant Bartomeu, està ubicada en el mateix lloc que ocupava l'antiga capella de Sant Just, construïda fora del recinte del castell després dels terratrèmols de 1427.
Al segle XIV ve registrada com “capella sancti Iusti castri de mayolo”.
Destruïda en la guerra dels francesos el 1657-1658, es va reconstruir l’any 1760 i és va consagrar a Sant Bartomeu, i amb alguna modificació és la que veiem avui dia.
El topònim que s’origina a partir de 1176, deriva etimològicament del llatí mallĕŏlu, ‘martellet’, i ‘rebrot de sarment’, aquesta segona tesis es la que defensa des de la pàgina de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas ‘podria provenir del cultiu de maioles o vinyes joves ‘, en la que també es matisa ‘vinyes que avui han desaparegut pràcticament de tota la comarca’. Aquí, com en altres casos i llocs, tenim com possible explicació un canvi climatològic, que avui torna a revertir fins a l’extrem que es comencen a conrear vinyes a la Gran Bretanya.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
No hay comentarios:
Publicar un comentario