martes, 29 de abril de 2014

LA COROMINA. TORELLÓ. OSONA. CATALUNYA

El Sergi Campàs Canalias em feia arribar una fotografia de la Coromina, gran masia de planta rectangular coberta a dues vessants amb la façana orientada a migdia, amb un portal rectangular, situada dins del terme de Torelló.

La descripció tècnica en diu que consta de planta baixa, dos pisos i golfes. A la part dreta i formant angle recte amb aquest cos, s'hi adossa un cos de galeries sostingudes per pilars i formant arcs rebaixats a nivell de primer pis. Aquest cos s'hi annexiona una torre de secció quadrada que consta de planta baixa i tres pisos. A la part superior de la qual s'hi descriuen merlets esglaonats, mentre a la part baixa el portal és d'arc rebaixat i és el lloc d'accés dels propietaris. Damunt el portal hi ha una terrassa. La casa és construïda amb pedra i totxo i decorada amb ornaments d'estuc. L'estat de conservació és bo. Es troba envoltada per jardins.


La casa té dues parts ben diferenciades. La residència senyorial, amb la capella i una torre prominent, i l’habitatge del masover. Us deixo un enllaç en el que trobareu més dades tècnique si històriques de la masia :
http://www.ajtorello.cat/perfil/recursos/recursos/bpu_81_84_casa_gran_de_la_coromina.pdf

el topònim molt freqüent a Catalunya , etimològicament deriva del llatí *condomīnia, pl. de condominium, ‘terra que es té en copropietat’, ‘camp lliure d'impost’, ‘camp annex a una vila’ (cf el prov. cundamino i cundomino, mat. sign., ap. Mistral Tres. i, 620).

Demanàvem al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya , 'arxiu Gavin', l'advocació de la Capella de la 'Casa Gran de la Coromina', la seva resposta – ràpida com sempre – era ; Capella del Sagrat Cor de Jesús.

No hay comentarios:

Publicar un comentario