viernes, 11 de abril de 2014

LA CASA DELS BARONS DE PURROI. GANDESA. LA TERRA ‘NOBLE’. TARRAGONA. CATALUNYA.

Explicàvem suara, amb imatges i dades del Joan Serra Saún, alguna cosa d’aquesta ‘casa mitica’ de Gandesa; pensem que ‘bona brevis’ , una mica d’història ens anirà bé per conèixer les seves arrels.


La Baronia de Purroi, és un títol nobiliari, que comença el 1250 per concessió del rei Jaume I el Conqueridor, al fill del rei moro de Mallorca, convertit al cristianisme i casat amb Eva de Alagón, tenint l’origen a Illueca i Gotor (Saragossa), amb carta de població per a Purroi, que mai va passar dels 80 habitants i ara en total ruïna. Després de varies generacions passa a la família dels Luna (Papa Luna) que segueix la nissaga familiar fins el regnat de Felip II, que en oposar resistència el baró Joan de Luna, en defensa dels drets forals, fou decapitat a Saragossa el 1591 i confiscats els seus bens.

Restablerta de nou per Felip III, és nomenat Baró de Purroi, Joan de Echàvarri i Larrain d’Estella (Navarra) que llur família estava molt lligada amb el monarca en deixar-li diners. L’estada a Navarra dels barons fou molt llarga, fins que per qüestions successòries agafa el relleu del títol la part femenina per matrimonis haguts, i desapareix el llinatge dels Echàvarri, per passar a Saragossa, Gandesa, Alacant i València, on s’uneix amb la gran família dels Peres (derivat de pera i castellanitzat Pérez); trobava a l’escut dels ‘Peres’ una creu que interpreto com una brisada o brisura (del francès , brisure o> briser, que significa 'trencar' o 'trencar') i que consisteix en qualsevol modificació que s'introdueix en el escut d'una família per distingir les branques que en procedeixen.


Dels Sirera o Cirera que han fet arribar la baronia fins els temps actuals ens diu el llibre d’Armoria :

Catalán. De oro, sobre terraza, un cerezo, de sinople, frutado de gules. “Familia de Tortosa o de Miravet...”, a. 1466. [P. Costa, ms].

Catalán. De plata, un cerezo arrancado de sinople, frutado de gules. Del sello de G. Cirera, a. 1367. [F. Doménech i R.] [A. G. Carraffa].


El Joan Serra Saún em feia arribar una magnifica fotografia del desafiament que llançava Maria Lluïsa d’Ara i Zamora , baronessa de Purroi des de 1853, (Saragossa, 1807 - Tortosa, 1888), al general carlí Ramon Cabrera i Grinyó (Tortosa, 27 de desembre de 1806 – Wentworth, Regne Unit, 24 de maig de 1877), i de la resposta d’aquest.


http://www.raco.cat/index.php/ButlletiCETA/article/viewFile/216592/295156

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario