viernes, 18 de abril de 2014

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT PERE. SORPE. PALLARS SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

La Mei Garcia, publicava una fotografia d’aquesta Església de Sorpe, al Pallars Sobirà, advocada a Sant Pere. La descripció tècnica ens diu ; edifici de planta originàriament basilical, de tres naus, amb la central més gran, rematades a migdia pels corresponents absis semicirculars, dels quals sols queda el lateral est amb funcions de baptisteri, decorat a l'exterior amb arcuacions cegues i bandes llombardes de pedra tosca que ressalten sobre el parament de l'absis igual que el petit fris denticulat que corre per sobre d'aquestes.

A la banda central s'obre una finestra esqueixada de mig punt, actualment mig tapada.

Al sud-oest s'aixeca la torre campanar, decorada amb arcuacions cegues emmarcant finestres actualment tapades. De la torre campanar avui només en resten dos pisos amb una coberta a dues vessants.


L'antiga porta, de reduïdes dimensions i arc de mig punt, s'obria en el mur lateral oest que, posteriorment, al llarg de la reforma a què fou sotmesa l'església al segle XV, fou tapada, tot obrint l'actual a l'extrem sud, on fins aquell moment hi hagueren els absis que també foren suprimits (excepte el lateral est), invertint així el sentit de l'església, que passà a ser N-S. En general, el parament és de blocs de pedra granítica o pissarrosa escairats, excepte a les obertures tapades en el curs de les importants modificacions que ha sofert l'edifici, on el parament és més petit i sense escairar. A l'interior, la nau central, dividida en tres trams, és coberta amb volta d'aresta, com també alguns trams de les laterals, avui convertides en capelles i dependències. La coberta és de llicorella a dues vessants. L'altar major està presidit per una fornícula amb la imatge de Sant Pere, dels segles XVI-XVII. Pica baptismal de 120 cm de diàmetre i uns 30 cm d'alçada. Tallada en un bloc de granit. Decorada en la seva part superior per un fris en alt relleu de serps i ànecs enfrontats i en la part inferior temes vegetals formant palmetes. El vas es recolza directament en un basament monolític d'uns 60 cm d'alçada, format per una base sense decoració amb forma de piràmide truncada d'una alçada de 10 cm, a continuació un tor i a sobre una columna amb collarí i un capitell de forma troncopiramidal invertida i decorat amb cares humanes en els quatre angles i elements vegetals a la part central.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario