jueves, 10 de abril de 2014

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ESTEVE DE LA GARRIGA. VALLÈS ORIENTAL. CATALUNYA

L’ Antoni Calvo Uribe retratava l’església parroquial de la Garriga, advocada a Santa Esteve, la construcció de l'església ‘nova’ o oriental, a la qual fou traslladada la mateixa advocació de l'antiga, situada dins al clos del Cementiri, és segons Josep Mauri i Serra (la Garriga, 1912- 1967), la major obra col•lectiva realitzada pels garriguencs; iniciada l’any 1686, no s'obrí al culte fins el 1737, encara que no estava enllestida del tot.

El projecte de construir-la amb planta de creu llatina i cobert el creuer amb cúpula s'abandonà molt avançada l'obra i es canvià pel pla d'una sola nau amb absis circular, el projecte sembla que era de Giralt Cerdà, mestre de cases, procedent de Gascunya, establert a La Garriga d'anys.

En la seva cronologia destaquem :

L’any 1685m s'adquirí el terreny.

L’any1737, s'obrí al culte.

L’any 1883, es va refer la teulada i la volta.

L’any 1895, s'edificà la "capella fonda".

L’any 1926, es construeix l'escalinata.

La descripció tècnica ens diu ; edifici religiós de planta rectangular, d’una sola nau amb capelles laterals entre les quals hi ha accessos, el del costat nord dóna a la galeria superior i l'oposat al baptisteri.

La portalada barroca de l'església, al capdamunt de la gran escalinata de pedra amb una decorativa balustrada, dóna a l'església un to molt solemne i de gran efecte.


La tercera capella de l'ala nord té accés a la capella del Santíssim.

L'eix longitudinal és paral•lel a la nau central.


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario