sábado, 12 de abril de 2014

VIEILLE ÉGLISE DE SANT MARTÍ DE PERTEGÀS i/o SANT ERASME DE SANT CELONI. VALLES ORIENTAL / MONTSENY JUSSÀ

Aquesta parròquia de Sant Martí de Pertegàs, - dita així perquè s’alça prop del llit de la riera d’aquest nom - s'ha volgut identificar amb l'esmentada en un privilegi de Lluís el Tartamut del 878 al bisbe de Barcelona , Frodoí (861-890).

La parròquia resultà aviat insuficient i fou refeta i ampliada el 1106, any de la seva consagració per Berenguer Folc o Berenguer Bernat, bisbe de Barcelona (1100-1106).

Fou de nou ampliada i reformada al segle XIV / xv, època (1470) en que està datada la instal•lació del conegut com Retaule de Pertegàs, dedicat a santa Anna, sant Bartomeu apòstol i de santa Maria Magdalena, una obra d'estil gòtic de Jaume Huguet del que es conserven les taules cimeres al Museu Nacional d'Art de Catalunya, sota el nom de Martiri de sant Bartomeu, Calvari, mort de santa Maria Magdalena.

L’any 1634, el creixement de la vila en el nucli actual de Sant Celoni va fer que es decidís construir una nova parròquia, més cèntrica, consagrada – curiosament - a Sant Martí, i no a Sant Celoni, hom pensa que una part de les pedres que manquen a l’edifici, que consta ara només d’una part de la nau central, coberta amb volta de canó apuntat, foren utilitzades en la construcció del nou temple; cosa val dir, molt habitual arreu , al llarg dels segles.

A mitjans segle XIX , l’edifici presentava un aspecte ruïnós, i fou bastit de nou, aprofitant algunes parts ‘ antigues’.


No trobava enlloc cap referència a l’origen del culte a Sant Erasme de Formia , mort cap 303 , conegut també com Sant Elm, patró de mariners i violinistes.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’emailconeixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario