domingo, 13 de abril de 2014

ESGLÉSIA DE SANT VICENÇ DE CASTELL DE L'ARENY. BERGUEDÀ

La Maria Rosa Planell Grau retratava aquesta església de Sant Vicenç del Castell de l’Areny a la que s’accedeix des de la carretera de Borredà a Vilada, tocant a l'últim municipi.


Està ubicada al centre del petit nucli urbà de l'antiga parròquia. És una construcció de planta rectangular, coberta una doble vessant amb teula àrab. A un dels costats hi ha una torre de planta quadrangular coberta a quatre aigües. Hi ha una sèrie d'obertures de petites dimensions, distribuïdes de forma aleatòria. Encara conserva l'esquema romànic però actualment l'absis ha desaparegut.

L'entrada és a un lateral i la porta amb aplics de ferro forjat del segle XI o XII; el fet que no la trobem documentada fisn al segle XIV, fa pensar en un primer temple, refet potser com a conseqüència dels terratrèmols de 1373, 1428 i/o 1448.

El parament és de pedra irregular disposada en filades.

El portal d'entrada és de dues fulles o batents que s'obren cap a l'interior de l'església i que tanca el portal de mig punt.

Els aplics de ferro de la porta són de caire senzill i representen un dels exemples més primitius de portes de ferramenta romànica de tot el Berguedà.

El Castell d'Areny sembla que es pot identificar geogràficament amb el Castro Adalasinde que surt a un doc. de 1017 (cfr. Meyer-Lübke Noms lloc Urg. 11; Aebischer Topon. 9); però encara que l'origen del nom del castell fos el nom propi Adalasindo, l'evolució del nom s'és feta sota la influència del substantiu areny.

No hay comentarios:

Publicar un comentario