miércoles, 9 de abril de 2014

CASTELL DE VALL-DE-ROURES. EL MATARRANYA. TEROL

El Sergi Campas Canalias retratava el Castell de Vall-de-roures, una construcció defensiva de grans proporcions que presenta planta irregular , adaptada al terreny , organitzada al voltant d'un pati central .

A les darreries del segle XIV, l'arquebisbe de Saragossa, García Fernández de Heredia (Munébrega, Aragó, ? - La Almunia de Doña Godina, Aragó, 1 de juny de 1411) comença la transformació del castell defensiu en un palau episcopal, reconstrueix i àmplia la planta baixa, la primera planta i deixa el seu segell personal en els nombrosos escuts heràldics que es troben en les seues estades; Dalmau de Mur i de Cervelló (Cervera, ? - Saragossa, 1456) serà el responsable de la reconstrucció de la segona planta i la part alta del castell, els arquebisbes de Saragossa van continuar sent els Senyors del castell, fins a darreries del segle XVII.


L'entrada es troba a la façana principal , oberta al mur sud-oest mitjançant porta ogiva, a l'esquerra es situen les cavallerisses i l’allotjament de la servitud . Al front se situa una gran sala rectangular amb pedrís que recorre tot el recinte excepte les obertures .

Subsisteixen els arcs rebaixats que sostindrien els forjats a manera d'arcs diafragmes . De les sales restants es conserven els murs , finestrals i arcs principals . Algunes finestres coronelles amb decoració a l'exterior . A l'interior , diversos arcs de mig punt encastats en el mur . La planta alta presenta una galeria d'amplis arcs de mig punt i s'aprecien restes de mènsules amb vol d'un metre , decorades amb rotllos , en alguns punts . El remat emmerletat es realitza amb tres falses torretes també emmerletades .

No hay comentarios:

Publicar un comentario