viernes, 25 de abril de 2014

CEMENTIRI MUNICIPAL DE VALLS. CAMP SOBIRÀ. TARRAGONA

Retratava al Josep Olivé Escarré davant de l’edifici neoclàssic que acollia en el seu costat esquerre la Capella del Sant Crist.


La planta baixa consta de la porta d'entrada, on hi ha una paret cega adossada a quatre pilars, sobre els quals hi ha una cornisa de la que surt un frontis, tot treballat amb peces de pedra i motllura, damunt de la planta baixa, hi ha un cos central cilíndric amb una cúpula semiesfèrica, al punt més alt de la qual hi ha col•locada una creu.


El cementiri és de planta rectangular, i en la part més antiga està envoltat per un conjunt de capelles fetes a partir de la repetició d'un mòdul bàsic, arquitectònicament parlant, força senzill.


Alguns dels panteons tenen un notable interès artístic.


No disposa Valls d’un Catàleg de Patrimoni en línia que ens permeti consultar qui en van ser els mestres d’obres i/o arquitectes, i els artistes escultors, ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Allò de les ‘exhalacions cadavèriques’ que va possibilitar una gran operació immobiliària que pretenia refer la malmesa econòmica del REINO DE ESPAÑA – corcat ja aleshores per l’estultícia i la corrupció de les elits politiques - , es demostra avui una absoluta falsedat; el creixement de Valls l’ha situat al centre, i sembla que el patiment de la població ve – aquí com per arreu de Catalunya – de les ‘terribles retallades’ socioeconòmiques infligides a les classes més desfavorides.

El projecte del cementiri de Valls és obra de l’arquitecte Baudili Ribot. Ens agradareà tenir noticia del cognom matern i del lloc i data de naixemebt i traspàs a l'email coneixercatalunya@gmail.com

La construcció, que va anar a càrrec del mestre d’obres Pau Forès Vallvé -ens agradareà tenir noticia del lloc i data de naixemebt i traspàs a l'email coneixercatalunya@gmail.com- es va iniciar l’any 1861 en un lloc anomenat “Rocas Amplas”.

Va ser inaugurat l’1 de gener de 1863 amb l’enterrament d’Anton Queralt, de 19 mesos d’edat, que va rebre un nínxol gratuïtament.

Inicialment també s’hi va reservar una zona com a cementiri civil per a enterrament d’altres confessions. Estava situat a la part posterior i tancat amb una porta de ferro. S’hi va enterrar per primer cop l’any 1906.

2 comentarios:

  1. Hola. L'arquitecte del recinte va ser Baudili Ribot. Es va inaugurar l'any 1863.

    ResponderEliminar
  2. Gràcies incorporo les dades amb un enllaç a la vostra pàgina.

    ResponderEliminar