viernes, 25 de abril de 2014

SANT MARTÍ DE CANALS AL PALLARS JUSSÀ.

El Josep Leco publicava una fotografia de Sant Marti de Canals , i feia alhora un comentari ‘ és un poble del municipi de Conca de Dalt, Pallars Jussà. Fins l’any 1969 de l'antic terme municipal de Claverol. Citat ja el 1050, conserva intacte el nucli medieval format per un carrer amb una placeta, que es pot tancar amb un portal dotat d'espitlleres, i acaba a l'altre extrem a l'església d'origen romànic del mateix nom del poble, reconstruïda diverses vegades, amb una façana actual del segle XVII’.

L'activitat principal és agrícola i ramadera de subsistència, a més d'una certa activitat a l'entorn del turisme, en els allotjaments rurals independents existents en el poble.


De l’església trobava ; edifici d'una nau de planta rectangular amb voltes de creueria. Té afegides, format creuer, dues capelles amb volta de mig punt, i la sagristia. El cor està il•luminat amb una finestra espitllerada i s'accedeix a l'espadanya. Hi ha dues campanes de bronze. Destaca la portada amb arcada de mig punt dovellada i rematada amb un senzill bordó que forma també l'imposta de l'arc.

En el 1394 es realitzà l'Acta de Consagració de l'antiga església, essent bisbe d’Urgell Galcerà de Vilanova ( 1387 - 1415).

Damunt la porta figura la data de "1637".

No hay comentarios:

Publicar un comentario