martes, 8 de abril de 2014

SANTA MARIA LA MAJOR DE VALL-DE-ROURES. EL MATARRANYA. TEROL

El Sergi Campas Canalias visitava en aquesta ocasió Vall-de-roures i la seva impressionat església advocada a Santa Maria, de la que en publicava una fotografia de la portada meridional que es troba formada per onze arquivoltes en arc apuntat de doble esqueixada , coronada per un gablet poc apuntat en què es troba l'escultura del Pantocràtor .


Sobre la portada es disposa el magnífic rosetó de traceria calada ja comentat anteriorment . La decoració d'aquesta portada es concentra en els capitells en fris corregut i en els grups escultòrics dels contraforts . En els capitells del costat esquerre es desenvolupa la història de Noè entremesclada amb motius vegetals , mentre en els de la dreta apareix la Trinitat - representada per tres personatges separats - inspirant als disset profetes de l' Antic Testament - representats per disset personatges que es troben escrivint en llibres - . Els dos grups escultòrics dels contraforts presenten una disposició idèntica , molt similar a la d'una finestra o fons d'arcuacions cegues , coronades per un gablet , en el qual s’instal•len les escenes de la " Fugida a Egipte" , en el de l'esquerra , i "El Somni de Sant Josep " , en el de la dreta . Els grups escultòrics es troben integrats per dues escultures , gairebé de mida natural , cada un: en el de l' esquerra apareix una figura masculina portant un cofret i un àngel sostenint un missatge o oració ; en el de la dreta , apareix un altre nou personatge masculí subjectant un cofret i una figura femenina . En aquests dos grups es representen l'escena de l'Anunciació - l'àngel Gabriel , a l'esquerra , llegint a bona nova a la Mare de Déu , a la dreta -i als donants o oferents - personatges masculins subjectant petits cofres i - de l'obra de la parroquial : el poble de Vall-de-roures . A més , les quatre figures d'aquests dos grups escultòrics , es recolzen sobre figures més petites de animals , el que ha fet pensar a l' estudiós Manuel Siurana Roglán a estar davant la representació del Tetramorf .

Sobre la portada hi trobem un fris de permòdols , amb decoració de caps humans i animals , que recorre tot el perímetre exterior de l'església .

No hay comentarios:

Publicar un comentario