domingo, 13 de abril de 2014

ESGLÉSIA DE L’ASSUMPCIÓ DE LA MARE DE DÉU I DE SANT JOAN BAPTISTA DE QUERETES. EL MATARRANYA. TEROL

El Sergi Campas Canalias s’endinsava a la comarca del Matarranya, en terres de Terol, de les que em deia el Joan Serra Saún ‘la gent de la Terra ‘Noble’ no te cap mena de diferència, amb els de la veïna Matarranya; les "fronteres" les marquem nosaltres mateix, sobretot els que no coneixen a fons aquestes comarques, on les parelles es casen d'un poble a l'altre indistintament sense cap problema’.

Retratava en aquesta ocasió la façana de l’Església de l'Assumpció de la Mare de Déu i de Sant Joan Baptista de Queretes.

Cal fer especialment esment en la bella composició manierista de la façana principal , situada als peus del temple . Realitzada en 1566 segons la inscripció que apareix a la mateixa .


Un ordre gegant de columnes jòniques estriades en el seu terç superior , amb un frontó decorat amb el relleu de la Coronació de la Mare de Déu serveix de marc a un segon ordre de dos cossos i de menor grandària que el primer.

Aquest segon ordre està dividit en dues parts :

La part inferior està delimitada per dos parells de columnes estriades sobre basament decorat amb florons i cartel que emmarquen la porta d'accés al temple on destaca un capitell a la part superior de la mateixa que possiblement sigui el vestigi d'un mainell . Sobre la portada es desenvolupa un entaulament amb medallons en baix relleu de Sant Pere i Sant Pau i sobre ell un fris amb escenes de la Passió .

El cos superior arrenca d'un potent basament amb la inscripció " A costa de Cretas em va fer Xadó . 1566 " . Sobre el basament 5 fornícules aveneradas buides , un entaulament clàssic i un frontó amb el Pare Etern en relleu .

Destacar els dos òculs que il•luminen el cor alt i se situen en l'espai existent entre els dos frontons .

Es remata la façana i els vèrtexs dels frontons amb florons .


L’interior és de planta integrada per una capçalera poligonal i nau única, de quatre trams, amb capelles entre els contraforts. Es cobreix tota ella amb voltes de creueria estavellada, excepte les capelles del tercer tram, més pròximes als peus, que ho fan amb voltes de creueria senzilla. Totes les voltes presenten les seves claus decorades amb medallons, sent visible en una d'elles l'escut de la Vila de Queretes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario