viernes, 15 de marzo de 2013

CAL BADÓ BRUIXA .OLESA DE MONTSERRAT. CATALUNYA

Josep Ros i Ros (Martorell, 1885 - Martorell, 19 de març de 1951), arquitecte municipal d’Olesa de Montserrat des de 1917 fins a la seva mort l’any 1951, rebia l’any 1923, l’encàrrec d’aixecar l’edifici que es coneix ara com Cal Badó Bruixa – en algun lloc s’esmenta en plural, Bruixes - , en agradarà saber el significat – si en té – aquesta denominació, i el nom del promotor a l’email coneixercatalunya @gmail.com , i que va ser propietat de l'empresari tèxtil Salvador Obach, del que volem també, saber el cognom matern.

La descripció tècnica ens explica : Casa unifamiliar aïllada en un xamfrà de la trama de l'eixample, situada enfront del Parc municipal.



L'edifici és de planta quadrada, amb planta baixa i dos pisos, culminat amb una torreta quadrangular de teulada a quatre vessants. Es tracta d'un edifici força remarcable en el seu conjunt, amb unes façanes d'estil neoclàssic i romàntic que monumentalitzen la cantonada on es situen. La façana principal s'estructura en base a diferents balconades sortints, de formes semicirculars, amb balustrades i un treball interessant dels estucs. Les obertures, coronades amb arcs rebaixats, són emmarcades amb motllures, i la del balcó central és més àmplia i està dividida mitjançant dues columnetes. La façana lateral, al carrer Lluís Puigjaner, segueix un esquema similar, amb balcons amb baranes de fosa i grans finestres geminades a la part central. A la façana posterior hi ha un porxo amb terrassa que dóna a un interessant jardí.

En el seu interior l'edifici ha patit diverses reformes que han desvirtuat l'estructura originària, que consistia en un pati interior cobert que distribuïa perimetralment totes les habitacions.

La propietat s'ha dividit horitzontalment. Dels interiors destaquen els treballs de guix i algunes pintures decoratives en sostres i parets, que es conserven en bon estat en cadascuna de les plantes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario