jueves, 21 de marzo de 2013

SANT SALVADOR D’ALTADILL A LA SEGARRA

La Segarra va ser un dels indrets de frontera quan els àrabs ens donaven lliçons d’agricultura, de construcció, i àdhuc de justícia; possiblement aquest és l’origen d’aquest topònim, que derivaria de l’àrab al-ta’dil ‘ el just’.

Es coneix l'existència d'una primitiva capella d'origen romànic en un lloc molt proper a l'actual edifici, apareix amb l’advocació de Sant Salvador en una visita pastoral de 1332, avui només en resten algunes pedres disperses.

L'ermita de Sant Salvador està sota la dependència de l'església parroquial de Santa Maria de Freixenet, però pertany al nucli d'Altadill

La descripció tècnica ens diu : Ermita completament aïllada, situada vora el camí que porta al petit nucli d´Altadill; l’edifici és de planta rectangular, d'una sola nau, capçalera plana i coberta a doble vessant. La façana dona al camí, on veiem la porta d'accés, d'arc rebaixar i amb la data incisa "1894" sota un segell, ambdós situats a la clau d'arc. Per damunt es disposa un òcul motllurat i finalment corona un campanar d'espadanya d'un ull.



Fotografia de Judit Vilardosa

No hay comentarios:

Publicar un comentario