domingo, 31 de marzo de 2013

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE PENAFEL. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS. EL PENEDÈS SOBIRÀ.

Rebia unes magnifiques imatges del Marcel Morató Tort del santuari de Penafel (225 metres d’altitud), a la dreta del torrent de Mata-rectors, a llevant del poble de Santa Margarida, tocant al límit amb Olèrdola.

De la primitiva fàbrica, romànica, de l’església de Santa Maria, tal vegada obra del segle XII - la capella és esmentada en un document de 1131 amb el nom de "Penna Fedel" - es conserva ben poc, alguns trossos de paret, i la porta lateral de mig punt amb dues arquivoltes, i un porxo posterior; va ser reformada al segle XVIII, amb els ‘diners d’Amèrica’, que es ‘rentaven’ principalment refent, reformant, i/o aixecant esglésies per ‘guanyar-se la voluntat de Déu’Penafel fou, al segle XI, una fortalesa que estava en possessió de la família dels Santa Oliva, segons consta en els testaments de Gombau Ramon (1097) i Guillem Ramon (1143), germans, fills de Ramon Enimbert i néts d’Enimbert de Santa Oliva. A la capella de Penafel hi havia la imatge gòtica i bruna de la Mare de Déu de Penafel, que era venerada per tot el Penedès i anyalment visitada el dia de Sant Marc per la comunitat de preveres de Vilafranca i molta gent de la rodalia.

Fins al començament del segle XX conservà dos retaules gòtics, del segle XV. No trobàvem cap dada dels dies foscos del darrer genocidi contra Catalunya, en que la casa rectoral i l’església de Santa Margarida del Penedès, foren incendiades i robades les seves campanes.

Les bases de dades culturals que estan a cura de la Generalitat de ‘Barcelona’ no funcionen els caps de setmana, i en aquesta ocasió tampoc les que gestiona la Diputación Provincial. Sou pregats de fer-nos arribar més dades de la història d’aquesta esglesiola a l’email coneixercatalunya@gmail.comTrobàvem els Goigs d’aquest santuari a : http://bibliogoigs.blogspot.com.es/2012/03/goigs-de-nostra-senyora-de-penyafel.html

No hay comentarios:

Publicar un comentario