lunes, 11 de marzo de 2013

LA CASA PERE XAUS DE SANT JOAN DESPÍ. CATALUNYA

L’Antoni Calvo Uribe em comentava que tenia intenció de fer una visita a Sant Joan Despi, i que posteriorment publicaria un àlbum de fotografies al grup de facebook Sant Patrimoni, on podreu veure una esplèndida mostra del seu treball.

L’'industrial local Pere Xaus ( agrairem ens feu saber el cognom matern a l’email coneixercatalunya@gmail.com ), l’any 1921, ja era ‘normal’ emprar el nom propi i dos cognoms , li encarregava a Josep Maria Jujol i Gibert (Tarragona, 16 de setembre del 1879 - Barcelona, 1 de maig del 1949 ), la construcció d’un habitatge unifamiliar. La petició de la llicència municipal d'obres es feia el dia 17-06-1921, i la concessió porta data de 13-07-1921.

La seva estructura singular formada a base de cossos quadrangulars disposats en rotació l'un respecte a l'altre que volen aportar totes les perspectives de la casa, com feien els cubistes.

Jujol decorà l'edifici amb sanefes esgrafiades de color blau i vermellós sota les teulades i la representació de dos ànecs que miren a dreta i esquerra damunt les finestres.

A les columnes que emmarquen l'entrada hi ha elements decoratius ceràmics.

Avui la casa està formada per dos habitatges, al primer amb entrada per la planta baixa sota la tribuna i l'altre mitjançant una escala.



L’Antoni Calvo Uribe, aconseguia una imatge en la que quasi passa inadvertida la petjada de la deessa – inicialment pagana – Nostra Senyora de l’Especulació Urbanística, molt venerada no tants sols a les terres del Llobregat jussà, sinó arreu de Catalunya i del REINO DE ESPAÑA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario