martes, 26 de marzo de 2013

CAN MOSSÈN POLDO. ESPAI ERMENGOL – MUSEU DE LA CIUTAT. LA SEU D’URGELL

En ocasió de confegir l’article sobre l’Espai Ermengol – Museu de la Ciutat que està ubicat al carrer Major 8 , em va cridar l’atenció que en certs mitjans de comunicació a aquesta casa li diuen “Cal Mossèn Poldo”. http://cultura.gencat.cat/invarquit/Fitxa.asp?idregistre=40188

En la tasca d’esbrinar dades sobre aquest eclesiàstic, ha estat providencial l’ajut de Mossèn Benigne Marquès i Sala, responsable de l'Arxiu Capitular d'Urgell.



LEOPOLDO SEIX CERQUEDA (Poldo), va néixer el 8 de novembre de 1848 a Vilamitjana de la Conca (Tremp-Pallars Jussà). Va estudiar a Pamiers (França) i va ser ordenat sacerdot el dia 20 de desembre de 1873.

El 28 de febrer de l’any 1874 va ser nomenat vicari-mestre d’Esterri d’Àneu (Lleida) on hi va estar un mes.

El 2 d’abril de l’any 1875 va ser vicari de Muntant (Montant de Tost), més endavant, el dia 8 de gener de 1876 va ser rellevat d’aquest destí.

El 12 de febrer se l’anomena vicari de Ges (a prop de la Seu), però no hi anà al•legant motius de salut.

El dia 21 de Octubre de 1880 va obtenir “un benefici” a la Catedral d’Urgell. Els beneficiats formaven una corporació, que juntament amb el capítol dels canonges participava en totes les cerimònies del culte de la Catedral.

La seva defunció es va inscriure el dia 1 d’abril de 1939, a l’edat de 91 anys.

Vull deixar expressa constància de la meva gratitud a tots els que m’han ajudat en aquesta recerca.

Rosa Ventura Cutrina

1 comentario:

  1. Només fer-vos notar que heu posat, al segon punt, que "El 28 de febrer de l’any 1974...". S'entén que deu ser l'any 1874, oi?

    ResponderEliminar