lunes, 25 de marzo de 2013

ESCOLA PÚBLICA RUIZ GIMENÉZ DE PALAMÓS, L’EMPORDÀ JUSSÀ.

L’actual ciutat de Palamós reuneix el territori de dos municipis: el 1942 es va produir l’annexió de Sant Joan a Palamós. Així, mentre Sant Joan es conforma històricament com un municipi d’interior i de caràcter rural, Palamós té les característiques d’una ciutat pesquera i de mercadeig formada a partir de la badia i el seu important port. L’annexió de Sant Joan, que compta amb un nucli antic i cases molt disperses, permet fer un salt definitiu en territori i població. Certament, Sant Joan havia anat creixent amb cases construïdes al llarg del Carrer Major de Sant Joan fins a unir-se amb Palamós. La necessitat de créixer de Palamós, on ja no quedaven terres on construir i ubicar la població, apareix com el motiu principal d’aquesta annexió. Evidentment, una annexió demandada des de la ciutat rica (Palamós), i no tan volguda des del nucli rural (Sant Joan)



Rebia unes magnifiques fotografies de l’Escola Ruiz Giménez de Palamós ( ens agradarà saber a quin Ruiz Giménez, s’honorava en dedicar-li l’edifici escolar ); amb la seva autora, la Maria. tenim intenció de fer una petita sèrie sobre el Patrimoni Històric d’aquesta població, que no disposa – encara - del Catàleg ad hoc.

Llegia de la història d’aquest Centre : Al setembre de 1920, davant de la necessitat d’un nou edifici, es fa un míting al teatre Carmen. A l’agost del 1922 es fa una crida per animar els palamosins a fer donacions pro escoles.

Entre 1925 i 1930 es coneixen tres projectes arquitectònics: un al camp de futbol vell, un altre al passeig i el darrer al carrer Foment, que serà el definitiu. El projecte s’aprova amb un pressupost de 395.924’96 pessetes i l’ajuntament posa en circulació 500 accions de 500 pessetes per aportar cabals per a la construcció de les escoles. L’obra s’inicia el 7 de juliol de 1931 i finalitza el 9 de juliol de 1933.

Valentí Pons Toujouse , ens deixava un comentari en aquesta entrada: L'autor d'aquestes escoles va ser l'arquitecte escolar de la província de Girona Rafael Sánchez Echevarria i les va construir entre els anys 1931 i 1933. L`alcalde de Palamos l’any 1933 va ser el Sr. Fermi Oliver Bech; la denominació del Centre "L'escola de La Vila" , es modificarà el curs 1964-65, quan rep el nom de Ruiz Giménez ( Joaquín Ruiz-Giménez Cortés (Hoyo de Manzanares, Madrid, 2 de agosto de 1913 - Madrid, 27 de agosto de 2009, Ministre d’Educació en el Franquisme, i primer ‘Defensor del Pueblo’, en el adveniment de la ‘Democraciola’ )

La descripció tècnica ens diu : La façana està estructurada en 9 cossos, amb basament continu de pedra, i dues plantes. És un edifici de considerables proporcions perfectament simètric. La part central està avançada i consta de 6 finestres, 3 de rectangulars i 3 d'arc de mig punt al pis superior. A cada costat dos cossos iguals de 6 finestres rectangulars cada un. Seguidament les dues entrades a les que s'hi accedeix per una rampa, amb porta d'arc de mig punt i al capdamunt una finestra de les mateixes característiques. Als extrems dos d'iguals als que flanquegen el central (B-C-B-B-A-B-B-C-B). La façana posterior és més senzilla en quant a motlluratge i material de recobriment. Té dues ales laterals avançades i dues porxades (3 arcs centrals i 2 de laterals) que comuniquen amb el pati. A l'interior les aules s'organitzen a costat i costat d'un llarg passadís i al fons les escales que menen a la segona planta. La coberta és de dues vessants.

1 comentario:

  1. L'autor d'aquestes escoles va ser l'arquitecte escolar de la província de Girona Rafael Sánchez Echevarria i les va construir entre els anys 1931 i 1933.

    Salut,
    Valentí
    http://vptmod.blogspot.com

    ResponderEliminar