domingo, 9 de junio de 2013

SANT MATEU DE L’AMETLLA DE MEROLA. PUIG-REIG. BERGUEDÀ JUSSÀ

No trobava dades del mestre d’obres, arquitecte i/o enginyer autor d’aquest mastodòntic edifici religiós d'una sola nau flanquejat amb capelles laterals, a manera de naus, i un absis poligonal a la capçalera.





La façana principal té el portal d’entrada decorat amb llinda, timpà semicircular i arquivolta de mig punt sostinguda amb pilastres d’estil clàssic. A la part superior central té un petit rosetó, quatre petites finestres com a espitlleres d’arc de mig punt als costats i un campanar amb una espadanya de dos obertures. Les cobertes són de teula àrab a dues vessants. Adossada a l'església es va construir la rectoria i la sagristia.



No podíem accedir a l’interior del que ens expliquen que disposa de cor i sagristia, així com d'un espai reservat per que els amos de la colònia poguessin seguir els actes religiosos des de el costat oposat al de la sagristia.

Tenia ocasió de veure fotografies antigues de la vida a la Colònia, i em cridava particularment l’atenció algun acte religiós en que els homes mudats estaven de genolls a la Plaça.

Ens els anys foscos del genocidi contra Catalunya 1936-39, el Llobregat va ser per als feixistes ‘ el riu roig’, i dissortadament el Patrimoni Històric en va patir les conseqüències.

L’any 1940 el bisbe Valentí Comellas i Santamaria (Casserres, 1861 - Solsona, 1945) beneïa de nou l’interior de l'Església i I'altar Major. Joan Rubió i Bellver (24 d’abril 1870-30 novembre 1952) s'encarrega de les obres, en les que es van instal•lar i batejar les campanes de nou.

El bisbe Vicent Enrique i Tarancón (Borriana, Plana Baixa, 14 de maig de 1907 - València, 28 de novembre de 1994), beneïa els altars laterals i les imatges l’any 1946, i consagrava l’1948 l'altar Major.

http://www.raco.cat/index.php/Erol/article/view/169452/250030
http://costa.x10.mx/Merola-Un_Poble.PDF
http://upcommons.upc.edu/pfc/bitstream/2099.1/6566/5/04.pdf



Llegia en algun lloc ‘la Colònia dels horts’. Potser encara serà possible recuperar indrets com aquests, modificant la originaria vocació industrial, reconvertint-les en Colònies agrícoles.

Sou pregats d’ajudar-nos a recuperar la memòria històrica a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario