jueves, 27 de junio de 2013

ESGLÉSIA DE SANT JOAN BAPTISTA DE VILADECANS. LLOBREGAT JUSSÀ

Llegia un article del Víctor Martínez en relació a l’església parroquial de Sant Joan, que s’aixecava al segle XVIII, i que va ser enderrocada en els primers dies del genocidi contra Catalunya. http://puntviladecans.blogspot.com.es/2008/03/lesglsia-de-sant-joan.html


En el mateix lloc s’aixecava un Mercat que amb la victòria militar de les forces feixistes, s’enderrocaria per construir novament l’església, en aquesta ocasió seguint els patrons renaixentistes. Ens agradaria trobar una imatge d’aquell centre comercial, sou pregats de fer-nos-la arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com

L’informe de Viladecans ens explica com incendiaren l’església. Va desaparèixer un retaule plateresc (pàg. 65) que representava Sant Joan i que era de notable valor artístic (pàg. 66).
http://www.cultura.arqbcn.org/arxius/publicacions/Destrucci%C3%B3_2.pdf

Res se salvà d’aquest temple parroquial. Destruïts els altars i tots els objectes de culte, foren llavors incendiats junt amb l’edifici. El que encara en restà, fou després totalment arrasat.

La casa rectoral fou també completament destruïda. L’únic que se salvà fou una part de l’arxiu parroquial.

Les obres de reconstrucció foren iniciades el juny de 1942 per Mn. Ricard Serrajordia. Sota la direcció de l’arquitecte Josep Puig Janer, fou aixecat un nou temple que s’acabà el 1945. El 1948 prengué possessió de la parròquia Mn. Ramon Saborit i sota la direcció de l’arquitecte Joan Amat es prosseguiren les obres, construint-se el 1954 l’altar major. El 1956 s’acabà la façana, i el 1957 es construí el campanar.


La descripció tècnica ens diu : edifici de planta basilical de tres naus i absis quadrat cobert per volta de canó. La façana principal presenta una estructura neoclàssica, amb pòrtic d'arcades de mig punt sobre columnes de fust cilíndric, amb capitells historiats, i precedit d'un tram d'escales. Al damunt s'obre un òcul circular i a dalt hi ha un frontó triangular, amb relleus que representen el baptisme de Crist, coronat per una creu. A l'interior, la separació de les naus s'aconsegueix mitjançant arcades de mig punt sobre columnes de fust cilíndric de maó. La nau central és més ampla i alta, s'il•lumina per finestres laterals i es cobreix per un enteixinat de fusta pla amb cassetons ornats.


Tot l'interior de l'església és pintat per motius florals i religiosos damunt un fons beige . L'absis, quadrat i cobert amb volta de canó, conserva un entaulament classicitzant. L'exterior de l'església és ornat amb esgrafiats. El campanar, de planta quadrada, és situat a la dreta de l'absis.

No hay comentarios:

Publicar un comentario