Llegia que aquest conjunt sepulcral no apareix recollit a la Carta Arqueològica del Servei d'Arqueologia de la Generalitat de Catalunya.
Està força ben indicat, cal superar el cementiri de Camps, i quan el camí tomba a l’esquerra, veiem un indicador a la dreta, que ens diu que trobarem els enterraments a menys de 500 metres.
El conjunt està prop de les minses runes de l'església romànica de Sant Esteve, de les que – segons ens expliquen - en queda únicament uns petits fragments de mur situats en un marge, que separa dues feixes. Aquestes romanalles, gairebé insignificants, que amb prou feines assoleixen un metre d'alçada, consisteixen en dos fragments de mur que formen un plec de degradació, cosa que du a pensar que en aquest indret hi era l'absis.
Segons sembla, anys enrere, d'aquesta capella es conservava bona part dels basaments, els carreus dels quals tanmateix, foren extretes del seu lloc per tal d'aprofitar-los en l'aparellat d'alguns masos propers en ruïnes. Atès el que resta difícilment es pot endevinar la seva planta, malgrat que tot fa pensar que devia ser una petita capella rural amb dos absis.
Pensem que cronològicament foren primer les tombes segles IX-XI, que l’esglesiola de Sant Esteve , segles XII-XIII
L’estultícia ha comportat la pèrdua d’alguns d’aquests monuments funeraris, destruïts per aprofitar la pedra en tasques de ‘construcció’.
Al costat de les tombes s’alça una barraca de vinya que en el millor dels casos, podem datar als segles XVIII / XIX, quan Catalunya embogia i convertia la vinya en monocultiu.
No hay comentarios:
Publicar un comentario