Em cridava l’atenció del poble de la Prenyanosa, avui dins els límits de Cervera, al nord d’aquest terme, l’absència quasi absoluta d’informació; està malament que la capital de la Segarra no tingui un Catàleg de Patrimoni, però encara està més malament que dels petits nuclis que s’han integrat – sovint per decisions politiques – al terme, no se’n mantingui un acurat nivell d’informació.
De l’església parroquial de Sant Miquel, l’enciclopèdia de ‘Barcelona’ diu : conserva alguna paret de la construcció romànica, i al seu costat hi ha el cementiri. Res del singular campanar d’espadanya, de la data en que s’aixecava que presumim dins del segle XI , tota vegada que el lloc de la Prenyanosa és esmentat ja el 1024 en una afrontació del terme de Guissona. El 1099 figura en l’acta de consagració de l’església de Guissona. N'era feudatari el 1040 Guillem, fill d’El•lomar. Al segle XII passà sota el domini dels Fluvià i del monestir de Solsona. El 1262, Guillem de Fluvià vengué al prepòsit de Solsona, Ponç, tot el que tenia a la Prenyanosa, i des d’aleshores formà part del patrimoni eclesiàstic solsoní.
L’oblit tractant-se del Princep de les Milícies Celestials se’m acut com greu, i àdhuc perillós, per allò de ‘a sants i a minyons, no els prometis si no els dons’. A qui pertoqui que s’ho faci mirar.
Per descomptat de la més que singular torre de l’aigua, ni un mot; val a dir que en aquest cas, m’hauria sorprès agradablement.
Cal felicitar a les autoritats cerverines per la seva inacció en qüestions de documentació del patrimoni Històric, en la línia que es postula des del MINISTERIO DE INCULTURA Y ODIO RACIAL.
Sou pregats d’ajudar-nos en la tasca de recuperar la memòria històrica a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Recordeu-ho SEMPRE, que CATALUNYA i CERVERA, NOMÉS EN TÉ A NOSALTRES.
No hay comentarios:
Publicar un comentario