lunes, 10 de junio de 2013

IN MEMORIAM DE L'ESCOLA DE LA TORRE ALBAGÉS DE SANT LLORENÇ SAVALL AL VALLÈS SOBIRÀ

El Josep Olivé Escarré em feia de sherpa per Sant Llorenç de Savall, i m’explicava que en els dies foscos del darrer genocidi contra Catalunya, la dita Torre Albagés, va ser confiscada i servia com Escola Pública d’un sector del poble – no recorda quina funció van assumir les dependències de l’Escola ‘normal’ -. Ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Era propietat d’en Josep Albagés i Ventura (Vimbodí, 1877 - Barcelona, 1964) - excepcional mestre que obtingué el seu primer destí com a mestre a Pla de Cabra (avui Pla de Santa Maria), passant després per Sant Llorenç Savall, Vic i Manresa, on arribà el 1915, i en marxa l'any 1934 per anar a dirigir el Grup Escolar "Pi i Margall" de Barcelona, sol·licitat pel Patronat Escolar de Barcelona. Fou represaliat després de la Guerra Civil. Un cop rehabilitat, fou director d'un grup escolar a Barcelona fins a l'any 1948 que es jubilà.

Del mestre d’obres, arquitecte i/o enginyer ni un mot, l’obra fou executada pel contractista local Joan Pla. Ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.comLa descripció tècnica ens diu : Torre d’estiueig de principis de segle, amb balcons i terrasses, finestrals apuntats seguint la moda modernista i una gran galeria que dóna a un jardí, l’edifici està coronat per una torreta lateral. La planta és quadrada amb cossos afegits però, a totes les façanes que recorden la forma de creu. L’obra és de maó vist i té acabats ceràmics.El manyoc de fils dels mal dits ‘serveis públics’ sens acut excessiu fins per una Nació esclava.

Sou pregats d’ajudar-nos a ‘recuperar la memòria històrica’ a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Recordeu SEMPRE que CATALUNYA i SANT LLORENÇ SAVALL, NOMÉS EN TÉ A NOSALTRES.

No hay comentarios:

Publicar un comentario