domingo, 16 de junio de 2013

BIBLIOTECA BISBE JOSEP TORRAS I BAGES DE VILAFRANCA DEL PENEDÈS

Rebia una fotografia de la Biblioteca que Vilafranca del Penedès dedicava a la memòria del bisbe, Josep Torras i Bages [ les Cabanyes, Penedès sobirà , 12 de setembre de 1846 —Vic, Osona, 7 de febrer de 1916 ].

L’edifici d’origen gòtic, es troba dins l'antic recinte emmurallat de la ciutat i molt a prop del call dels jueus.

A la pàgina de l’Ajuntament en relació a aquest equipaments es diu : La biblioteca fou inaugurada l'any 1934 – en el breu parèntesis de llibertat de la II República -; l’any 1946, fou traslladada a l'emplaçament actual, Cal Gomà, casa pairal del bisbe, Josep Torras i Bages, de qui pren el nom la biblioteca. Com altres personalitats de nostra història, se’l reivindica com a fill de més d’un lloc.

L'any 1971 es va haver de traslladar per manca de seguretat.

L'any 1980, i segons projecte de l'arquitecte Jordi Querol i Piera, es restaura l’edifici per part dels Serveis Tècnics de la Diputació de Barcelona.


Els canvis i millores l'han convertit en un dels millors equipaments culturals de Vilafranca del Penedès i també un dels més utilitzats.

La biblioteca pública, Bisbe, Josep Torras i Bages , disposa en el seu fons de la col•lecció local referent a Vilafranca del Penedès i la comarca. Conté tots els fons publicats relacionats amb el municipi: monografies, estudis, publicacions periòdiques, diaris i també produccions audiovisuals. Destaquen les publicacions de l’ Institut d'Estudis Penedesencs i del Museu de Vilafranca, actual Fundació VINSEUM.

No hay comentarios:

Publicar un comentario