miércoles, 26 de junio de 2013

LA TORRE DE MAGDALENA MODOLELL FREIXAS DE VILADECANS. LLOBREGAT JUSSÀ

Hi ha una semblança entre l’eximia Marquesa de Sant Esteve de Castellar, Dª Emília Carles i Tolrà (Cabrils, Maresme, 28 d'octubre de 1848 - 24 de febrer de 1915), i Magdalena Modolell Freixas ( 1848- 7.01.1915), més enllà de la coincidència en els anys de naixement i defunció, ambdues no van tenir descendència, i també ambdues eren conceptuades com ‘bones catòliques’, i confiaven en el consell dels representants d’aquesta confessió religiosa.

A Castellar del Vallès el que fou ‘Palau Tolrà’ és avui seu de l’Ajuntament, com succeeix a Viladecans amb la Torre Modolell.

Viladecans no va demanar cap reconeixement de noblesa per Magdalena Modolell Freixas, com si va fer la capital del Vallès sobirà.

El matrimoni Magdalena Modolell Freixas, i Jaume Nogués Taulet, decideixen el 1892 convertir la seva casa-torre de Viladecans en el palau modernista neogòtic que avui coneixem, i per fer-ho contracten els serveis de l’arquitecte Josep Azemar i Pont (Figueres, 1862 - Barcelona, 1914).


Josep Tolrà i Avellà , reconegut amb el títol de Cavaller el 27.01.1882, encarregava a l’Emili Sala Cortés ‘l’arquitecte de les margarides ‘ aixecar el seu ‘Palau’, tasca que s’acabarà l’any 1890. En la recerca que fèiem per esbrinar dades biogràfiques de l’arquitecte, trobàvem al tomo 14, pagina 68 del llibre de defuncions del Registre Civil de la Garriga , la inscripció del seu traspàs el dia 07.06.1920, quan tenia 81 anys d’edat.

Nascut a Barcelona – no consta la data -, fill de JOSE i MARIA

Demanàvem humilment l’ajuda de la l’Església Catòlica per concretar la data de naixement, ja que els Registres Civils començaven a Espanya l’any 1870. La nostra petició continua pendent de resposta.


Aquells eren temps d’àligues, avui és l’hora dels voltors.

No hay comentarios:

Publicar un comentario