El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar imatges de la capella de Sant Mateu, documentada al segle XIV, al terme municipal de Sant Jordi Desvalls, de la que ens diu patrimoni Gencat ; edifici de planta rectangular acabada en un absis semicircular, a nivell més baix, a la capçalera i teulada a doble vessant coberta de teula. Els murs no presenten cap obertura i tenen tres contraforts a cada banda, col•locats amb posterioritat, segurament degut als terratrèmols del segle XV.
Façana d'estructura simple amb una porta de mig punt dovellada a sobre de la qual hi ha una finestra rectangular. Està rematada per una petita creu de ferro.
A l'absis hi ha una finestreta rectangular.
Es conserva l'ara màxima romànica. També s'ha trobat una lipsanoteca de fusta del segle XI-XII i una imatge de la Mare de Déu en alabastre del segle XVI procedent d'aquesta capella i que ara es conserva a la casa Thomas.
El terme ‘capella’ fa referència tant a una part d’una església , com a un edifici religiós, normalment de mides reduïdes situat en un nucli urbà. O com annex d’un edifici. El terme 'ermita', s’emprà per referir-nos tant als petits edificis religiosos allunyats de nucli habitats, com als ‘santuaris’ quina devoció comparteixen i/o compartien varies poblacions, o fins una comarca sencera.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
No hay comentarios:
Publicar un comentario