El Joan Dalmau Juscafresa és palafrugellenc fins al moll de l’os, i l’Antonio Mora Vergés, curiós de mena, aquesta joint venture ha donat lloc a la publicació d’algunes de les edificacions històriques de Palafrguell.
De la Casa Sagrera al carrer de la Font,17-19 de Palafrugell, coneguda també com Cal Pilot, trobava a la pàgina 88 de 480 de :
http://sig.palafrugell.cat/documentacio/Planejament/PEPIPH/Vigent/finestra%20documents/04%20B%C3%A9ns%20individuals.pdf
Gran casa unifamiliar entre mitgeres, de tres plantes, estructurada en tres crugies. A la clau de la porta hi figura l’any 1882. A la façana hi ha quatre obertures a cada planta, que són recerclades amb simples ressalts d’obra llisos.
La senzilla decoració es completa amb altres ressalts que creen faixes i bandes de dalt a baix i de costat a costat de mur". "L’interior del casal es manté de forma notable i en molt bon estat les diferents estances en llur estructura i disposicions originals .Es d’interés la façana posterior que dona a l’ampli jardí.
La casa ha estat restaurada els anys anteriors a 1990.
Al costat del casal urbà hi resta una part de la masia que el precedí. És un edifici de dues alçades amb teulada d’un pendent ( de les dues que devia tenir ). Posseeix obertures de pedra, un d’elles és una finestra de llinda sobre mènsules de tradició gòtica ( segles XVI o XVII ) L’interior ha estat restaurat. Aquest edifici és un dels testimonis dels masos propers al nucli medieval de la vila que quedaren integrats en els seus eixamples
No hi ha cap dada del promotor, ni del mestre d’obres i/o arquitecte autor de la reforma, li hem d’adjudicar – una vegada més – a ‘desconegut’ el tècnic que dissenyava i construïa el 90% dels edificis de Catalunya.
La casa Sagrera pertany a un llinatge d’industrials surers. El renom de “Pilot” té origen en un dels seus membres, que era pilot de la marina mercant al segle XIX.
Hi havia una casa Sagrera al carrer Cavallers que consta com desapareguda, ens agradarà rebre’n imatges al’email coneixercatalunya@gmail.com , el Jordi Turró i l’Eva Casals, en la seva obra ‘ De Palafrugell a Amèrica’ recullen que fou obra de Josep Ferrer i Bataller ‘El Bonic’ , com la majestuosa casa que presideix el passeig del Canadell, al núm. 17.
Ens agradaria que la Revista de Palafrugell publiques aquestes notes, per tal de facilitar – fins on sigui possible – la recuperació de la memòria històrica
No hay comentarios:
Publicar un comentario